Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Πώς περιγράφει την κατάσταση Ε/κ που ζει στην περιοχή

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 Αρμένιοι στρατιώτες. Για την κατάσταση, μίλησε στο Σίγμα ελληνοκύπριος που βρίσκεται στην περιοχή, την ώρα που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί σε κατάπαυση του πυρός.

Νέα πολεμική αναζωπύρωση στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ξέσπασε χθες, μετά την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων του Μπακού, κατά του αρμενικού στρατού αλλά και αμάχων πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, τουλάχιστον 49 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των

συγκρούσεων.

Για την κατάσταση στη περιοχή, μίλησε στο Σίγμα, ο ελληνοκύπριος βοηθός του Υπουργού Επικρατείας του Αρτσάχ.

«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επίθεση πάνω σε 5-6 διαφορετικά μέτωπα της Αρμενίας.

Η επίθεση δεν ήταν μόνο πάνω σε στρατιωτικές υποδομές αλλά και σε αστικές.

  Έχουν ήδη προχωρήσει στις περιοχές του Βαρντενίς, του Σοτκ, Αρντανις, Κολις και Λαπάν.  Υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις» ανέφερε ο βοηθός του Υπουργού Επικρατείας του Αρτσάχ, Χακόπ Ιπταζιάν .

Η αποκλιμάκωση επήλθε μετά από διαμεσολάβηση της Μόσχας.

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνοντας την ετοιμότητα της να καταβάλει προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης.
Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, στην ίδια γραμμή καλούν την Αρμενία, να σταματήσει τις προκλήσεις.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε τα εξής, «Συζήτησα τις προκλήσεις των Αρμενίων στα κρατικά σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία με τον αδερφό μου Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Μπαϊράμοφ Σεϊχούν.

Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν».
Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει τα εξής «Οι προκλήσεις που διέπραξαν οι αρμενικές δυνάμεις στα σύνορα έχουν αποφευχθεί και όλοι οι απαραίτητοι στόχοι εκπληρώθηκαν».

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καταδικάζει την επίθεση των Αζέρων.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον θέσεων εντός της επικράτειας της Αρμενίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. 

Την περασμένη εβδομάδα η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι σκότωσε έναν από τους στρατιώτες της στη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρμενία#45Αζερμπαϊτζάν, Πώς,armenia#45azerbaitzan, pos