Αρχίζει το «σκανάρισμα» σε λογαριασμούς Κύπριων influencers - Tι θα ελέγχεται

Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, αρχίζει το «σκανάρισμα» λογαριασμών Κύπριων influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο ακολουθούνται οι σωστές πρακτικές σε ό,τι αφορά στη διαφήμιση και την προώθηση προϊόντων.

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, με βάση όσα ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2394, γίνεται διαδικτυακή σάρωση της αγοράς από τις εθνικές Αρχές (στην Κύπρο αρμόδια είναι η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή), για ένα θέμα που επιλέγεται από κοινού από

τα κράτη-μέλη.

Για παράδειγμα, πέρσι η έρευνα επικεντρώθηκε στις ψεύτικες κριτικές (fake reviews), ενώ φέτος επιλέγηκαν οι influencers.

Μιλώντας στο SigmaLive, o Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Μαυρογιάννης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν από την 1η μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, σε λογαριασμούς στο Instagram, στο Facebook, στο X (πρώην Twitter), στο Tik-Tok και στο YouTube.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εναπόκειται στην αρμόδια Αρχή να επιλέξει ποιους θα ελέγξει, με την Κομισιόν να καθορίζει μέσω εγχειριδίου τους τρόπους «σάρωσης» της αγοράς, ώστε οι έλεγχοι να είναι ομοιόμορφοι σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι λογαριασμοί των influencers.

Μετά από κάθε έλεγχο, η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει ένα ερωτηματολόγιο για τον κάθε λογαριασμό και να το υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση, ωστόσο, που εντοπίζεται οτιδήποτε μεμπτό, θα ενημερώνεται ο κάτοχος του λογαριασμού και θα γίνεται έρευνα από την Υπηρεσία. Αν δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε παρατυπία, θα γίνεται συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και καταχώρησή του, χωρίς να ενημερώνεται ο influencer.

Τι θα ελεγχθεί;

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, αυτό που θα ελέγχεται είναι, μεταξύ άλλων, «εάν υπάρχει σαφής δήλωση ότι γίνεται προώθηση διαφημίσεων, ότι ασκείται εμπορική πρακτική, ότι τα reviews που κάνει ένας influencer για ένα προϊόν είναι επί πληρωμή και δεν είναι η προσωπική του άποψη». Επίσης, θα γίνεται έλεγχος εάν υπάρχουν ισχυρισμοί που εγείρουν υποψίες ότι είναι παραπλανητικοί.

Όπως υπέδειξε ο κ. Μαυρογιάννης, αυτός ο έλεγχος θα γίνεται τόσο στην ολότητα του λογαριασμού, όσο και σε συγκεκριμένες αναρτήσεις. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η κατευθυντήρια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να ελέγχονται λογαριασμοί που έχουν περισσότερους ακόλουθους από τον μέσο όρο για κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η Κομισιόν ζητά από κάθε κράτος-μέλος τον έλεγχο τουλάχιστον 10 σελίδων, ωστόσο, επαφίεται στην κάθε Αρχή να αποφασίσει πόσους λογαριασμούς θα «σκανάρει».

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται «ξεσκόνισμα» στους λογαριασμούς Κύπριων influencers από τις Αρχές

Keywords
Τυχαία Θέματα