Αρχιεπισκοπή: Τιμά όσους βοήθησαν στην επιστροφή των εικόνων

To χρυσό παράσημο του Αποστόλου Παύλου θα απονέμει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο ζεύγος Νικολάου και Γεωργίας Λάσκαρη, στον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζυρίχη Γεώργιο Παπαντωνίου και στον Adrian Bürgi Δικηγόρο.

Οι πιο πάνω θα λάβουν την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για τη σημαντική συμβολή τους στον επαναπατρισμό των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί

αύριο, Παρασκευή, 8 Απριλίου στις 12:00΄μ., στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής υπενθυμίζει ότι οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, εκλάπησαν από τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Τρίκωμο, μετά την τουρκική εισβολή. Εντοπίσθηκαν το 2007 στη Ζυρίχη και μετά από ενέργειες της Εκκλησίας και των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατασχέθηκαν από την ελβετική Ιντερπόλ, ενώ παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Μετά και την πλήρη τεκμηρίωση της κυπριακής προέλευσης των εικόνων και της κλοπής τους, ακολούθησε λήψη νομικών μέτρων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας-Αμμοχώστου. Το Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Ρωσοεβραίο έμπορο τέχνης, Αλεξάντρ Κοτσίνσκι, κάτοχο των εικόνων. Η ετυμηγορία του κυπριακού δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε στα ελβετικά δικαστήρια, όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Κοτσίνσκι υπέγραψαν συμβιβαστικό διακανονισμό για επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο.

Οι εικόνες επέστρεψαν στις 31 Μαρτίου 2016 και εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα