Αρχ. Βαρθολομαίος: Μυθεύματα ότι το ξανθό γένος θα έρθει να μας σώσει (vid)

Παρέμβαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε στο Πρωτοσέλιδο ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.


Αρχικά, ανέφερε ότι «αυτό που βιώνουμε όλος ο κόσμος είναι κάτι το τραγικό. Μέσα στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητο στην απλή σκέψη του απλού κόσμου να βλέπει αυτές τις εικόνες και να τις επεξεργάζεται. Τον πάει πολύ πίσω».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα μονάρχη που εισέβαλε σε ένα κράτος, κάτι που διαβάζαμε μόνο στην ιστορία. «Βλέπουμε ένα ανεξάρτητο κράτος να καταστρέφεται, πόλεις να ισοπεδώνονται χωρίς

λόγο γιατί το αποφασίζει ένας, είναι αδιανόητο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρέπει να μας διδάσκει. Ίσες αποστάσεις δεν χωράνε, ο θήτης εισβολέας να είναι στο ίδιο τραπέζι με το θύμα».

Επίσης, σχολίασε «τα μυθεύματα περί ξανθού γένους που θα έρθει να μας σώσει». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι μυθεύματα, τα οποία στο επεκτατικό δόγμα και την άκρη αυτού του δόγματος τη βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτά χρησιμοποιήθηκε και η εκκλησία για να έχει μαζί του τον μανδύα τον πνευματικό, ώστε να σιωπούν οι άνθρωποι, να μη μιλάνε και όλα να είναι δικαιολογημένα».  

Αναφορά έκανε και στον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, έσπασε τη «σιωπή» του και πήρε θέση, δωρίζοντας την εικόνα της Παναγίας στον ρωσικό στρατό. Εξήγησε ότι «δεν μπορεί ένας πνευματικός πατέρας να μην προτάξει το στήθος του μπροστά στον ηγεμόνα».

Διαβάστε επίσης: Μονή Εσφιγμένου για ουκρανικό: «Την σκότωσα επειδή την αγαπούσα»

Keywords
Τυχαία Θέματα