Αποζημίωση 289 εκατ. σε καρκινοπαθή από τη Monsanto λόγω «Roundup»

«Το ζιζανιοκτόνο Roundup προκαλεί καρκίνο», ήταν η απόφαση του δικαστηρίου σε μια άνευ προηγουμένου δίκη με εναγόμενο τον Dewayne Johnson, έναν 46χρονο κηπουρό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα της εταιρείας Monsanto που περιέχουν γλυφοσάτη (glyphosate) του προκάλεσαν καρκίνο.

Οι ένορκοι του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto

να πληρώσει 289 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος του αμερικανού κηπουρού, ο οποίος μάλιστα έχει μόλις μερικές βδομάδες ζωής, σύμφωνα με την dailymail.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά από οκτώ βδομάδες διεργασιών, το δικαστήριο πείστηκε ότι το προϊόν της εταιρείας Monsanto προκάλεσε τον καρκίνο στον 46χρονο. Πρόκειται για μια υπόθεση ορόσημο, με τους ενόρκους να κρίνουν ότι η Monsanto γνώριζε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup ήταν επικίνδυνο και δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές.

Σε συνέντευξη τύπου ο 46χρονος ευχαρίστησε την ομάδα των δικηγόρων του, τη γυναίκα του και τους δύο του γιους.

«Χρειάστηκαν πολλές προσευχές, έχω λάβει ενέργεια από πολλούς ανθρώπους. Νιώθω ευλογημένος που είμαι εδώ να βοηθήσω. Ευτυχώς αυτό το πράγμα από δω και πέρα θα λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει. Αυτή η υπόθεση είναι πιο μεγάλη από μένα», ανέφερε συγκινημένος ο Dewayne Johnson.

Όταν ο Johnson θα λάβει την αποζημίωση ελπίζει ότι αυτό θα του επιτρέψει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί με την οικογένειά του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

Σύμφωνα με την dailymail ο Dewayne Johnson διαγνώστηκε με λέμφωμα μη Hodgkin το 2014, στα 46 του χρόνια, και είναι ένας εκ των 5.000 εναγόντων στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου ενώ ράντιζε τακτικά με το εν λόγω ζιζανιοκτόνο όσο εργαζόταν σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο ο 46χρονος αναμίγνυε και ράντιζε εκατοντάδες γαλόνια του Roundup για να κρατάει τα φυτά σε καλή κατάσταση.

Ωστόσο, ο ίδιος ζητούσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενος ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η εταιρεία είχε ενεργήσει «κακοβούλως» και ότι τα ζιζανιοκτόνα συνεισέφεραν «ουσιαστικά» στην ασθένεια του Johnson.

Σχολιάζοντας την έκβαση της υπόθεσης ο δικηγόρος Brent Wisner ανέφερε ότι: «Επιτέλους καταφέραμε να δείξουμε στο δικαστήριο τα έγγραφα που δείχνουν ότι η Monsanto ήξερε για δεκαετίες ότι η γλυφοσάτη και ειδικότερα το Roundup μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

Συνέχισε αναφέροντας ότι αν και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος απέτυχε να επιβάλει ειδική σήμανση, νιώθουν περήφανοι για το γεγονός ότι μια ανεξάρτητη δίκη στέλνει το μήνυμα στη Monsanto ότι τα χρόνια της εξαπάτησης της με το Roundup έχουν τελειώσει και πρέπει να βάλει την ασφάλεια του καταναλωτή σε προτεραιότητα.

Η Monsanto αντέδρασε εξαγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την άποψη ότι η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του ενάγοντα. «Οι ένορκοι έχουν άδικο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Scott Partridge.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ' όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η εταιρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα