Άλλαξε όνομα και σημαία το τουρκικό γεωτρύπανο

Σε αλλαγή του ονόματος του γεωτρύπανου από Deep Sea Metro 2 σε Faith προέβησαν οι Τούρκοι, αντικαθιστώντας τη σημαία των Νησιών Μάρσαλ, ανεβάζοντας στο κατάρτι την τουρκική σημαία.

Προς το παρόν, το γεωτρύπανο που αγοράστηκε πρόσφατα παραμένει στο στόμιο του κόλπου της Νικομήδειας, λίγα χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Ενέργειας του ΑΚΡ Μεράτ Αλ Μπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το γεωτρύπανο θα κατέβει

στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι για γεωτρήσεις, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζει μια σειρά από μέτρα αν η Τουρκία αποτολμήσει να φέρει γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αρχικά υπάρχει μια προσπάθεια να πεισθούν οι Βρυξέλλες, ώστε να αποφασίσουν προληπτικά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Επιπλέον, ο ΠτΔ δεν απέκλεισε την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Faith, πρώην Deepsea Metro II, είναι πλοίο – γεωτρύπανο 6ης γενιάς, έχει μήκος 229.19 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 51,283 τόνων με νεκρό βάρος. Έχει τη δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη νερού 10,000 πόδια και συνολικό βάθος γεώτρησης τα 40,000 ποδιά, γεγονός που το καθιστά ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, όπως αυτά της Μεσογείου Θάλασσας. Η Τουρκία το αγόρασε μέσω της TPAO, καταβάλλοντας το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα