Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης

"Ολίγα περί του ζωγράφου Σταθόπουλου και περί των μοναχικών ασχολιών του στην οδό του Μιθριδάτη και όταν τον προσκαλεί ο αιγόκερως σε μια νυκτερινή συνομιλία"

Ο Γιώργος Σταθόπουλος ασκεί τη σιωπηλή του τέχνη μόνος στο εργαστήριο του. Και, όπως οι παλιοί αλχημιστές, ψάχνει και ανακαλύπτει σχέσεις χρωμάτων, σχεδίων και πουλιών.

Το ένα πουλί μόνο του μές σε βαθύ γαλάζιο ουρανό. Το ίδιο πουλί, γκρίζο θανατερό και ύστερα αρχαϊκό, σε ένα κεραμίδι περίγυρο.

"Κι αντί να προσπαθεί να εξασφαλίσει μέσω εμπόρων και αρχών σφραγίδα, μια ταυτότητα που τον λέει "σύγχρονο", αυτός επιζητεί τη

σύζευξη του με τον απόκοσμο και το αληθινό.

Τα βράδια με τους φίλους του συνομιλεί και επηρεάζεται βαθιά από τις αλλοιώσεις που επιφέρουν οι καιροί σε αυτόν, στους φίλους του και στο χώρο μες στον οποίο λειτουργεί με ευαισθησία και σκέψη. Έτσι γίνεται και ο ίδιος σιγά-σιγά μια ακτινογραφία πολύχρωμη της πόλης, των καιρών και των ανθρωπίνων σωμάτων.

Και πάλι ξανά, ώρες ατέλειωτες να σχεδιάζει μόνος του πόρτες, που δεν καλύπτουν εσωτερικό σπιτιού, μα μια απεραντοσύνη εφιαλτική, με θάλασσες και πολεμικά καράβια, και παράθυρα, που οδηγούν το βλέμμα μας στην παρανομία ενός ανήσυχου και ταραγμένου ονείρου, που διαβρώνει χρωματικά τις πολιτείες και τα χωριά, μακριά από τη μνήμη και την ξεθωριασμένη της γραφικότητα.

Ο Σταθόπουλος είναι στα αλήθεια αυτό που λέμε προικισμένος. Και εκ χωρίου καταγόμενος. Αλλά ευτυχώς για αυτόν, δεν χόρεψε εθνικούς σκοπούς, ούτε και δέχθηκε κληρονομιές ανεξέλεγκτες. Χωρίς συνθήματα και εύκολη γραφή, προχώρησε με γνήσια μέσα της Ζωγραφικής, σαν άξιος και αληθινός ζωγράφος που είναι, στην επίπονη καταγραφή της σύγχρονης απελπισίας, που αυτόματα γίνεται και εθνική.

Γι αυτό μας ενδιαφέρει.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ

Η Golden Gallery by Kapatays, πέντε χρόνια μετά, έχει και πάλι την τιμή να φιλοξενεί τη 2η ατομική έκθεση του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού Γιώργου Σταθόπουλου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στις 7μ.μ. Η έκθεση, κατά την οποία θα παρουσιαστούν πάνω από 30 νέες εικαστικές προτάσεις του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει από τις 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016 και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, από τις 10:00 – 13:30 και 15:30 – 19:30.

Golden Gallery by Kapatays, Μνασιάδου 8, 1065 Λευκωσία – Κύπρος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +357 22665727, +357 99643177

www.kapatays-gallery.com

Keywords
Τυχαία Θέματα