Απονομή του βραβείου «Πυργοτέλης Ζώητος» με χορηγία του CMMI

Iδιαίτερη χαρά και τιμή για το CMMI να συμμετάσχει στο Future Direction, Reception and Networking Event του Royal Institute of Naval Architects (RINA) και για τον κ. Ζαχαρία Σιόκουρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου, να απονείμει -με χορηγία του CMMI- το πρώτο βραβείο «Πυργοτέλης Ζώητος».

Πρόκειται για βραβείο που απονέμεται ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής στην πρόοδο της Ναυπηγικής Τεχνολογίας. Ο Πυργοτέλης Ζώητος

ήταν ναυπηγός, γνωστός σε εμάς μέσω επιγραφής του 3ου αιώνα π.Χ. που σώζεται στον ναό της Παφίας Αφροδίτης στα Κούκλια της Κύπρου. Στην επιγραφή διαβάζουμε: «Ο βασιλιάς Πτολεμαίος τίμησε τον Πυργοτέλη, τον γιο του Ζώητου, γιατί σχεδίασε την τριακοντήρη και την εικοσήρη και, επίσης, επιθεώρησε την κατασκευή τους». Με αυτόν τον τρόπο, ο Πτολεμαίος Β' ο Φιλάδελφος (Βασιλιάς της Αιγύπτου, 284-246 π.Χ.) εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στον Πυργοτέλη για τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της κατασκευής πλοίων με 30 και 20 κουπιά.

Αποδέκτης του φετινού βραβείου είναι ο κ. Ashok Kumar για την συμβολή του στη Ναυπηγική μέσω του άρθρου του «Numerical Fluid-Structure Interaction Analysis for a Flexible Marine Propeller Using Co-Simulation Method», με συν-συγγραφείς τους κ. Vijayakumar και Subramanian, που δημοσιεύθηκε στο RINA’s International Journal of Maritime Engineering το 2021.

Το RINA ιδρύθηκε το 1860 στο Λονδίνο με στόχο να «προάγει την τέχνη και την επιστήμη του σχεδιασμού πλοίων» και σήμερα είναι ένας καθιερωμένος, παγκοσμίου φήμης, διεθνής επαγγελματικός οργανισμός και κοινωνία επιστημόνων, τα μέλη του οποίου συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία όλων των θαλάσσιων σκαφών και κατασκευών. Το Ινστιτούτο έχει μέλη σε περισσότερες από ενενήντα χώρες και εκπροσωπείται ευρέως στη βιομηχανία, σε πανεπιστήμια και κολέγια και σε ναυτιλιακούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Το βραβείο είναι αντίγραφο Κυπριακού χάλκινου χυτού αντικειμένου. Χάλκινα χυτά παράγονταν στην Κύπρο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1650-1050 π.Χ.) και εξάγονταν εξασφαλίζοντας στο νησί κυρίαρχη θέση στο απομακρυσμένο εμπόριο μετάλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα στη στεριά και στο βυθό της θάλασσας. Το βραβείο φέρει επίσης την επιγραφή «Πυργοτέλης Ζώητος» για να υπογραμμίσει την μακραίωνη ιστορία της ναυπηγικής.

Στο πλαίσιο της αποστολής του Ινστιτούτου «να προσελκύει, να αναπτύσσει και να διατηρεί το ανθρώπινο δυναμικό της Γαλάζιας Οικονομίας», φιλοδοξία του CMMI είναι να καθιερώσει την ανά διετία απονομή του βραβείου «Πυργοτέλης Ζώητος», ώστε η ιστορία του Κύπριου Ναυπηγού Πυργοτέλη να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες της Κύπρου να ακολουθήσουν επαγγέλματα που συνδέονται με τη Θάλασσα, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, την πλούσια Ναυτική Κληρονομιά της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα