Απολογισμός «LIFE-foodprint»

Τη συμβολή της εκστρατείας FOODprint στην αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών για μείωση της σπατάλης τροφίμων, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, καθώς και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης στις επιχειρήσεις, εξήρε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

Μιλώντας στην τελική δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα του έργου, ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους που θέτει η Κύπρος για μια ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης απορριμμάτων, με ορόσημο τον

Ιούνιο του 2024 για εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην πηγή καθώς και της νέας νομοθεσίας «πληρώνω όσο πετώ».

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

Την δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε διαδικτυακά, χθες (Πέμπτη) 27 Απριλίου 2023, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου που ανέγνωσε η λειτουργός Περιβάλλοντος Νάσια Δικηγοροπούλου.

Στη συνέχεια οι εταίροι υλοποίησης της εκστρατείας αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα και τις εμπειρίες που έχουν βιώσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν άρχισε το έργο μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη αναφορά στην σύμπραξη χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών για ευαισθητοποίηση και αλλαγή κουλτούρας.

Συνολική παρουσίαση έκανε η Μαίρη Ιωαννίδου, εκ μέρους του Συγκροτήματος «Δίας» που ήταν επικεφαλής έργου. Στις δραστηριότητες τους αναφέρθηκαν οι Άντρη Δημητριάδου της

ΟΕΒ, η Αναστασία Έλληνα και η Μαρία Ττάκα της Parpounas – Σύμβουλοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Σάρα – Μαρίζα Βρυωνίδη των Φίλων της Γης και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης, εκ μέρους της Opinion and Action – Σύμβουλοι Επικοινωνίας.

32 μήνες έργων και δράσεων

Η εκστρατεία FOODprint είχε συνολική διάρκεια 32 μηνών και έθεσε γερές βάσεις για να γίνουν νέες προσεγγίσεις με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι στα αρχικά στάδια της εκστρατείας, η σπατάλη έφθανε στα 180 κιλά ανά άτομο, ενώ τώρα βρίσκεται περίπου στα 160 κιλά ανά άτομο, βάσει εξειδικευμένων μετρήσεων και των ερευνών της εκστρατείας FOODprint. Ωστόσο, υπάρχει πολύ σημαντικός δρόμος για να διανύσει η κυπριακή πολιτεία, με νομοθεσίες, μέτρα πολιτικής και κίνητρα για να φθάσει τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι στα 127 κιλά ανά άτομο ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απολογισμός LIFE#45foodprint,apologismos LIFE#45foodprint