Απώλειες στην ανταγωνιστικότητα για την Κύπρο το 2018

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 41η θέση ανάμεσα σε 63 χώρες, που αξιολογούνται και υποχωρεί τέσσερεις θέσεις σε σύγκριση με το 2017 σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD της Ελβετίας.

Τα ευρήματα της έρευνας δεικνύουν ότι η χώρα αξιολογείται σε χαμηλότερη κατάταξη σε σύγκριση με το 2017 σε τρείς από τις τέσσερεις κατηγορίες, που λαμβάνονται υπόψη.

Κατηγορίες και κατάταξη:

1. Οι οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την μακροοικονομική

αξιολόγηση και τις τάσεις σε απασχόληση και τιμές, παρουσιάζονται βελτιωμένες σε σύγκριση με πέρυσι ανεβάζοντας τη θέση της Κύπρου κατά έξι θέσεις στην 22η.

2. Στην κατηγορία της αποδοτικότητας του κράτους, που αφορά στο βαθμό συμβολής των κυβερνητικών πολιτικών στην ανταγωνιστικότητα η Κύπρος υποχωρεί στην 28η θέση.

3. Υποχώρηση καταγράφεται και στην κατηγορία της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, η οποία αφορά στην ενθάρρυνσή τους να λειτουργούν με καινοτόμο, κερδοφόρο και υπεύθυνο τρόπο.Η Κύπρος βρίσκεται στην 53η θέση ανάμεσα σε 63 χώρες.

4. Κατά μια θέση υποχωρεί η Κύπρος και στον βαθμό κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων, του τόπου, από βασικούς, τεχνολογικούς, επιστημονικούς και ανθρώπινους πόρους της χώρας.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη κυπριακών επιχειρήσεων, τα κυριότερα χαρακτηριστικά, που καθιστούν ελκυστική την κυπριακή οικονομία είναι το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το φιλικό περιβάλλον προς τις επιχειρήσεις.

Για την Κύπρο τα στοιχεία συλλέγονται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα

Νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεικνύουν τη ραγδαία αλλαγή της εικόνας του τραπεζικού συστήματος του τόπου από το 2013 κι έπειτα.

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα είναι σημαντικό να παραθέσουμε και τα στοιχεία, που αφορούν στα δάνεια και στις καταθέσεις.

Όπως μπορούμε να δούμε η μείωση τόσο των δανείων όσο και των καταθέσεων στις τράπεζες του τόπου το 2017 σε σύγκριση με το 2012 ξεπερνά κατά πολύ τα 20 δισ.

Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών καταγράφουν την μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2012 λειτουργούσαν 848 καταστήματα και το 2017, 458. Η μείωση είναι στο 46% και αντιστοιχεί σε 390 καταστήματα λιγότερα.

Βεβαίως, έπεται περαιτέρω μείωση του δικτύου καταστημάτων. Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Αρκετοί, βέβαια, αποχώρησαν μέσω των σχεδίων εθελούσιας εξόδου, που εφάρμοσαν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Το 2017, σε σύγκριση με το 2012 εργοδοτούνται στις τράπεζες 2.226 υπάλληλοι.

Από το 2014 κι έπειτα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα