Απόκτηση πυρηνικών όπλων για να «εγγυηθεί» την άμυνά της εξετάζει η Ουκρανία

Η Ουκρανία σκέφτεται να εφοδιαστεί με πυρηνικά όπλα, εάν η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δεν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στη Γερμανία. «Ή θα καταστούμε μέρος μιας συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ και θα συμβάλλουμε επίσης στην ενίσχυση αυτής της Ευρώπης ... ή έχουμε μόνο μία επιλογή, που είναι να οπλιστούμε» δήλωσε ο Andrej Melnyk στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk την Πέμπτη, σύμφωνα με την Yeni Safak..

Στη συνέχεια, το Κίεβο

θα μπορούσε «να εξετάσει επίσης την πυρηνική της κατάσταση», είπε. «Πώς αλλιώς μπορούμε να εγγυηθούμε την άμυνα μας;»

Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι ζητά την ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

Το 1994, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα αποκηρύξει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο από τη σοβιετική εποχή. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία δεσμεύτηκαν να σεβαστούν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Το τελευταίο μήνα παρατηρείται μια κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ουκράνιας-Ρωσίας με στρατιωτικές δυνάμεις να είναι εκατέρωθεν σε ετοιμότητα. Θεωρείται «ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία μετακίνησε τις ένοπλες δυνάμεις της στο έδαφός της «κατά τη διακριτική της ευχέρεια» και «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

«Αυτή η παρέλαση είναι κάτι πολύ περισσότερο από το μυαλό, το σπαθί ή τα τύμπανα πολέμου, όπως πολλοί πιστεύουν εδώ στη Γερμανία», δήλωσε ο Melnyk.

Keywords
Τυχαία Θέματα