Αποκλειστική συνέντευξη Οζερσάι σε ΣΙΓΜΑ: Να ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας

Ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων και δυνητικός υποψήφιος για την ηγεσία των Τ/κ, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Αναλύοντας για πρώτη φορά, εκτενώς τις θέσεις του σε Ελληνοκυπριακό τηλεοπτικό κανάλι, ο Οζερσάι δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να κρύψει πως οι καινοτόμες ιδέες του, για μια μορφή συνεργασίας δύο κρατών, υπήρξαν αντικείμενο άτυπων συζητήσεων του με Ε/κ πολιτικούς.

Δηλώνει

ότι απαιτείται πλέον να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στην Κύπρο και επιχειρηματολογεί για να στηρίξει τη θέση ότι το πρόβλημα δεν είναι να δεχθούν οι Ε/κ μια νέα προσέγγιση, αλλά η στάση της διεθνούς κοινότητας.

Ταράζει όσο ποτέ προηγουμένως τα λιμνάζοντα πολιτικά νερά και βάζει φωτιές ο Κουντρέτ Οζερσάι.

«Αν ο στόχος αυτής της συνάντησης θα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν είμαι εναντίον. Αλλά αν τα μέρη θα συναντηθούν άτυπα, όχι για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά για να συζητήσουν ποια θα είναι η βάση και αν έχουμε ή όχι το ίδιο όραμα, μόνο για αυτά τα ζητήματα, τότε το υποστηρίζω», ανέφερε. 

Ενταφιάζοντας κάθε σκέψη για ομοσπονδία και προτείνοντας τη λύση δύο κρατών δεν απορρίπτει καθόλου τις φήμες ότι άρχισε ήδη η συζήτηση των νέων ιδεών πίσω από κλειστές πόρτες, εκθέτοντας χωρίς να κατονομάζει Ε/κ συνομιλητές του .

«Αν τους ρωτήσετε δημόσια, η απάντηση από την πλευρά τους θα είναι όχι, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για συζήτηση (σ.σ. των ιδεών αυτών)», ανέφερε. 

Το λέτε γιατί απλά δεν το συζητήσατε επίσημα; ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια και είναι απαραίτητο τουλάχιστον στην αρχή, να έχεις ένα άτυπο διάλογο και συζήτηση, ώστε να μην χρειάζεται αργότερα να το υπερασπιστείς. Γι’ αυτό το λόγο μερικές φορές το να είσαι στο ίδιο δωμάτιο με τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ωφέλιμο». 

Απάντηση που παραπέμπει άμεσα στην Τουρκική θέση για εκτός του μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών συζητήσεις.

Θεωρεί άλλωστε πως το εμπόδιο για τις επικίνδυνες αυτές νέες ιδέες δεν είναι ότι δεν συζητούνται, αλλά η ίδια η διεθνής κοινότητα.

«Αυτοί από το εξωτερικό που επιμένουν να λένε στους Ε/κ και τους Τ/κ ότι είναι καλύτερα να συνεχίσετε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέλουν την υφιστάμενη κατάσταση να συνεχιστεί. Και ο λόγος είναι, χωρίς να συμφωνώ, ότι η παρούσα κατάσταση, το υφιστάμενο στάτους κβο, τροφοδοτεί ένα είδος σταθερότητας. Και αυτό τους ικανοποιεί», υπογράμμισε. 

Κηρύσσοντας τη λήξη 50 χρόνων προσπαθειών, ο εκλεκτός της Άγκυρας, παρόλο που ο ίδιος απορρίπτει ενοχλημένος αυτό τον χαρακτηρισμό, δίνει το σύνθημα για…ανατροπή.   

«Νομίζω ότι κάτι πάει λάθος. Και τι είναι αυτό; Είναι το γνωστό, το συμφωνημένο σύνθημα. Θέλουμε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Λέμε το ίδιο πράγμα, αλλά από την ίδια πρόταση δεν κατανοούμε το ίδιο πράγμα. Αν αυτό είναι το πρόβλημα είναι καλύτερα να ανοίξουμε «το κουτί της Πανδώρας» και να το συζητήσουμε. Είναι αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε; Είναι σωστό να συνεχίσουμε τις ίδιες ασκήσεις πάνω στην ίδια πρόταση ή να σκεφτούμε μια άλλη προσέγγιση», τόνισε.   

Η μεγάλη συνέντευξη του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων ότι δεν αποφάσισε αν θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τ/κ θα δημοσιευτεί στο σύνολο της την Κυριακή στην εφημερίδα Σημερινή.

Και σε αυτή υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα καυτά ζητήματα. Για τις Τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις, το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, το Ταμείο Υδρογονανθράκων και βεβαίως το ζήτημα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Για το οποίο προβαίνει σε μία αποκάλυψη που θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα