Αποκλεισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ενώπιον χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αναμένεται να βρεθούν σήμερα Πέμπτη στο νησί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η απεργία της ΠΝΟ,

που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχιστεί ως τα ξημερώματα της Παρασκευής σε όλους τους τύπους των πλοίων, περιλαμβάνει και τα τρία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζήτησε την επίταξη των τριών πλοίων, καθώς, όπως είπε, στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 12.000 μετανάστες εκ των οποίων οι 7.000 έχουν ταυτοποιηθεί. Παράλληλα προειδοποίησε ότι ο αριθμός τους όσο περνούν οι ώρες θα αυξάνεται καθώς οι βάρκες με μετανάστες εξακολουθούν να φτάνουν κατά δεκάδες στο νησί.

Εκτός από τους πρόσφυγες η απεργία δημιουργεί προβλήματα στην επιβατική κίνηση στην νησιωτική Ελλάδα, στην τροφοδοσία των νησιών και στην εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών, ιδιαίτερα σ’ αυτό του Πειραιά που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΝΟ η απεργία είναι η έσχατη λύση, επειδή «η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές». Για το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του κόσμου της ναυτικής εργασίας δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα:

«H διάλυση του ΝΑΤ (κλάδος συντάξεων), η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ (ταμείο επικουρικής ασφάλισης), η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους»

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Δρίτσας, με το οποίο οι απεργοί είχαν άκαρπη συνάντηση, παραδέχθηκε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στην ναυτιλία είναι δίκαια και σοβαρά , αλλά η απεργία τους γεννά πολλά προβλήματα και κάλεσε την ΠΝΟ να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα.

«Η απεργία της ΠΝΟ είναι προφανώς νόμιμη και τα αιτήματά της πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση τα έχει στο τραπέζι. Έχουν γίνει πρόοδοι και υπάρχει ένας διαρκής διάλογος και σε κάθε περίπτωση ευελπιστούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα έχει την καλύτερη διέξοδο» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Δρίτσας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα