Αποκαρδιωτική παραμένει η κατάσταση στη Συρία

Στην αποκαρδιωτική κατάσταση σε πολλές συριακές πόλεις, τις οποίες έπληξαν οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία, αναφέρεται η αγγλόφωνη συριακή ενημερωτική ιστοσελίδα "The Syrian Observer", σε εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο είναι αφιερωμένο στις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα αναφέρεται σε κτίρια που έχουν ισοπεδωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, προσθέτοντας ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί πρόκληση. Οι άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, καταφύγια,

αθλητικά γήπεδα, τζαμιά και εκκλησίες. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που, παρά την ανασφαλή κατάσταση των σπιτιών τους, δεν τολμούν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Την ίδια ώρα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και βασικές υπηρεσίες απουσιάζουν από τους δρόμους των συριακών πόλεων, οι οποίοι είναι απροσπέραστοι εξαιτίας των συντριμμιών.

Σύμφωνα με την "The Syrian Observer" ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκτάντ, πραγματοποίησε νέα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για παροχή βοήθειας και υποστήριξης στην χώρα του. 

Σε συνέντευξή του στην λιβανέζικη τηλεόραση "Al-Mayadeen", ο Σύριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι κυρώσεις των ΗΠΑ εμποδίζουν τη Συρία από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς φαρμάκων».

Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο κ. Μεκτάντ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη Συρία και τόνισε ότι «υπάρχει μια δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και αν οι δυτικές χώρες δεν είναι σε θέση να πράξουν τα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα, οι λαοί του κόσμου θα μείνουν μακριά τους.  Το συριακό κράτος είναι έτοιμο να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας σε όλες τις περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φτάσει σε τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες».

Όσον αφορά την επικοινωνία με την τουρκική πλευρά για συντονισμό υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΥΠΕΞ της Συρίας ανέφερε ότι «η Συρία δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα από την Τουρκία» και ότι «δεν έχει γίνει κανένας συντονισμός μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ακόμη και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αν και απαιτείται».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, Μπαντρ Τζαμούς, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η είσοδος της βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό έχει εξασφαλιστεί, μέσω των διελεύσεων Σαλαμά, Αλ-Ράι και Μπαμπ Αλ-Χάουα στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά από επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Τζαμούς έγραψε στο Twitter ότι οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν επείγουσα και άμεση δράση για να βοηθήσουν τους πληγέντες στην ύπαιθρο του Ιντλίμπ και του Χαλεπιού.  

Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ δέχεται τηλεφωνήματα από ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες δηλώνουν ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στην χώρα του.

Διαβάστε επίσης: Νέα ανατροπή: Δεν πάει Τουρκία η κυπριακή αποστολή – Ποιος ο λόγος

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποκαρδιωτική, Συρία,apokardiotiki, syria