ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ:Έγγραφο πολιτικής διαχείρισης τ/κ περιουσιών

Μέσα από την μελέτη που αποκαλύπτει απόψε το ΣΙΓΜΑ,βασική επιδίωξή της Κυβέρνησης είναι ο περεταίρω εξορθολογισμός της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών και η πάταξη των παρατυπιών και παρανομιών με συγκεκριμένα μέτρα.

Είναι προτάσεις που θα θέσουν τέρμα στον υποκειμενισμό και την αδιαφάνεια, που οδήγησε διαχρονικά σε αυθαιρεσίες, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, στη χρήση αυτής της τεράστιας περιουσίας μας ανέφερε αρμόδια πηγή.

Με βάση την μελέτη τα κριτήρια για παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας εχουν κωδικοποιηθεί και αφορούν στις περιπτώσεις:

*Παραχώρησης κατοικιών για μόνιμη στέγαση

* Παραχώρησης κλήρων για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση

* Παραχώρησης επαγγελματικών υποστατικών

Και για τις τρεις περιπτώσεις βασικό κριτήριο είναι ο αιτητής να είναι πρόσφυγας.

Για την παραχώρηση επαγγελματικών υποστατικών:

• πρόσφυγες, χωρίς ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη και χωρίς σημαντική περιουσία,

• η οικονομική κατάσταση και περιουσία της οικογενείας, η σύνθεσή της, ο αριθμός και η ηλικία των μελών, και

• η ανάγκη οικονομικής στήριξης της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας από το κράτος.

Οι αποφάσεις της κάθε Ειδικής Επιτροπής καταγράφονται σε πρακτικό, το οποίο υποβάλλεται στον Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών για έλεγχο και ανάλογη έγκριση.

Η απόφαση του Κηδεμόνα κοινοποιείται στους οικείους Επάρχους και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, καθώς και στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για ενημέρωση.

Η ευθύνη της εφαρμογής των σχετικών νομοθεσιών ανατέθηκε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

• Παραχώρηση κατοικιών για μόνιμη στέγαση, κλήρων, και επαγγελματικών υποστατικών.

• Συντήρηση τουρκοκυπριακών μνημείων και οικιών.

• Πώληση, απαλλοτρίωση, επίταξη, φιλικοί διακανονισμοί τουρκοκυπριακών περιουσιών, ανακτήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών που κατακρατούνται παράνομα.

Η Μελέτη που θα τεθεί και ενωπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών που θα συνεδριάσει αυριο εντάσσεται, στον στρατηγικό σχεδιασμό της Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Οπως εκτιμούν οι αρμόδιοι οι προτάσεις θα αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών βάσει των αρχών της ισονομίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα