Αποκαλυπτικό: Επιστρέφουν κλεμμένες τοιχογραφίες της Αψινθιώτισσας

Οι συλημένες αρχαιότητες αποτελούν γι’ αυτήν Ανοικτή πληγή που στάζει Αίμα.

Και κάθε έργο τέχνης που ανακτά είναι ένα κομμάτι από την, ψυχή της. Αυτά εξομολογείται αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του «Walk of Truth» με έδρα τη Χάγη. Η κα Χατζηττοφή μίλησε αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ αναφορικά,με τις τοιχογραφίες,δύο από τις οποίες προέρχονται από τη Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας που πρόκειται να παραδοθούν στις Αρχές της Δημοκρατίας.

Η Τασούλα Χατζητοφή, μιλώντας για τις τέσσερεις τοιχογραφίες, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε μεχρι να πείσει τον κάτοχό τους να τα επιστρέψει.

Τα ψηφιδωτά ήταν σε κακή κατάσταση, έτσι το πρώτο βήμα της κυρίας Χατζητοφή ήταν να ζητήσει γνωμάτευση από εμπειρογνώμονα σχετικά με την άμεση, σε πρώτο στάδιο αποκατάσταση των τοιχογραφιών, καθώς και τον τρόπο συσκευασίας τους, με στόχο τη μεταφορά τους.

Η κυρία Χατζητοφή έχει καταβάλει προσωπικά όλα τα έξοδα της καθαυτό αποκατάστασης και μεταφοράς, καθώς επίσης και της ασφαλούς φύλαξής τους, μέχρι σήμερα.

Οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται στο 12 ο - 14 ο αιώνα. Καταστράφηκαν μετά την Τουρκική εισβολή του 1974.

Κλάπηκαν επίσης οι εικόνες της Μονής.Η εκκλησία της Μονής μετατράπηκε σε μάντρα ζώων και τμήματα των τοιχογραφιών που κοσμούσαν την εκκλησία και που αφαιρέθηκαν βάναυσα, εντοπίστηκαν στις αγορές αρχαιοτήτων της Ευρώπης.

Σήμερα ο Ναός της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας είναι ερειπωμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα