Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Guardian για Brexit

Λεπτομερής καταγραφή των διαφωνιών της ΕΕ με τις προτάσεις Τζόνσον για το Brexit.

Έγγραφο που επισημαίνει σημείο προς σημείο τις διαφωνίες της ΕΕ με τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.

Τα σημεία της διαφωνίας των Βρυξελλών επιδόθηκαν στον διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες τη Δευτέρα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι ο κ. Φροστ παρείχε στους διαπραγματευτές της Κομισιόν τις αποσαφηνίσεις που ζητούσαν επί των προτάσεων.

Πάντως, το ίδιο μήνυμα ως προς τα μη αποδεκτά σημεία των προτάσεών του, φέρονται να έδωσαν στον Μπόρις Τζόνσον και οι ηγέτες χωρών όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Δανία και η Σουηδία, με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία το προηγούμενο διήμερο ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Τζόνσον, η Βόρεια Ιρλανδία θα παρέμενε στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά για τα προϊόντα κατόπιν συναίνεσης της αποκεντρωμένης τοπικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

Τα σημεία των ευρωπαϊκών διαφωνιών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Την επισήμανση ότι ουσιαστικά το δικαίωμα βέτο της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης, δίνει το δικαίωμα στο ενωτικό κόμμα DUP να μπλοκάρει την ενιαία κανονιστική ζώνη εμπορίου για ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας, 

Την προειδοποίηση ότι η διαφορετική τελωνειακή πολιτική μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην οικονομία του νησιού, κάτι που έχουν επισημάνει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της Β. Ιρλανδίας.

Τη σημείωση ότι σε περίπτωση που μπλοκαριστεί από το DUP η παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και, παρ' όλα αυτά, η βρετανική πλευρά επιμείνει στη μη διενέργεια ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα, τότε η ενιαία αγορά θα έμενε εκτεθειμένη σε καταχρήσεις και παραβιάσεις.

Την επισήμανση ότι δεν υπάρχει στις βρετανικές προτάσεις εναλλακτική λύση για την περίπτωση που δε συμφωνηθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ο τρόπος αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα. 

Τη σημείωση ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το πώς θα αποσοβηθεί το λαθρεμπόριο, εφόσον ισχύσει η προτεινόμενη εξαίρεση από τέλη και δασμούς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που διακινούν προϊόντα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Την ανησυχία ότι με την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς περί κρατικής βοήθειας προς εταιρείες, οι βορειοϊρλανδικές επιχειρήσεις που θα παραμένουν στην ενιαία αγορά θα αποκτήσουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί μετά από τις συζητήσεις της Δευτέρας να θεωρεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει επαρκή εναλλακτική στο backstop για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ που υποδέχθηκε τη Δευτέρα τον Βρετανό υπουργό Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, σχολίασε μέσω Twitter: «Ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση με τον Στίβεν Μπάρκλεϊ σήμερα. Όπως κάνουν οι καλοί γείτονες. Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν ακόμα επί των βρετανικών προτάσεων για το Brexit και είναι αναγκαίος περισσότερος ρεαλισμός και σαφήνεια αυτή την εβδομάδα. Πλήρης στήριξη προς τον (διαπραγματευτή της Κομισιόν) Μισέλ Μπαρνιέ».

KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα