Αποκαλυπτική αλληλογραφία για "τοκογλυφικές πρακτικές" στην ΣΚΤ

Πεισματικά αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις «τοκογλυφικές» και παράνομες πρακτικές τους τα πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) σε ό,τι αφορά το θέμα των καταχρηστικών επιτοκίων.

Η "Σημερινή της Κυριακής" δημοσιεύει αποκαλυπτική αλληλογραφία, η οποία περιλαμβάνεται στα έγγραφα που κατέθεσε, πρόσφατα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Καταδεικνύει το οργιώδες παρασκήνιο και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν μέχρι να διορθωθεί το πολύκροτο «λάθος», που στοίχισε συνολικά 125 και πλέον εκ. ευρώ ως επιστροφή χρημάτων σε υπερχρεωμένους πελάτες της Συνεργατικής.

«Αντί του συμβατικώς ορθού επιτοκίου, τα ΣΠΙ επέλεγαν, αυθαίρετα, να χρησιμοποιούν άλλους δείκτες επιτοκίου, επιβαρυντικούς για τους πελάτες της τράπεζας.», τόνισε.

Ενδεικτική η γραπτή επικοινωνία μεταξύ του Επιτρόπου και της ΣΠΕ Στροβόλου στο πλαίσιο εξέτασης παραπόνου δανειολήπτριας αναφορικά με υπερχρέωση, ύψους 26 χιλιάδων ευρώ.

Ο Παύλος Ιωάννου, με απόφαση που εξέδωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2016, καλούσε τη ΣΠΕ Στροβόλου να επιστρέψει τα οφειλόμενα στη δανειολήπτρια.

Ωστόσο, η αρχική απάντηση που έλαβε από ανώτερο στέλεχος της ΣΠΕ, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2017, ήταν η εξής.

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω απόφασή σας (προς Χρηματοοικονομικό Επίτροπο), για να σας πληροφορήσω ότι η Συνεργατική θεωρεί λανθασμένα, τόσο τα πραγματικά, όσο και τα νομικά ευρήματα που περιέχει και, κατά συνέπειαν, δεν την αποδέχεται», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ο Επίτροπος επικοινώνησε εκ νέου με το ίδρυμα, ενημερώνοντας ότι οι αποφάσεις του γραφείου του, αν και δεν είναι δεσμευτικές προς τα τραπεζικά ιδρύματα, δημοσιοποιούνται για σκοπούς διαφάνειας και θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, η ΣΠΕ ενημέρωσε τον Επίτροπο σε κατ' ιδίαν συνάντηση ότι τελικά θα συμμορφωθεί με την απόφαση και ότι θα επιστρέψει τα οφειλόμενα προς την παραπονούμενη, όπως και έπραξε.

Σε ό,τι αφορά στα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αύριο, στις έντεκα το πρωί, είναι προγραμματισμένο το δεύτερο μέρος της κατάθεσης του Γενικού Ελεγκτή.

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, θα καταθέσουν τα πρώην στελέχη της ίδια τράπεζας, Παναγιώτης Φιλίππου και Γρηγόρης Μαλιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα