Αποκάλυψη Reuters: Ντοπέ το «κορίτσι θαύμα» των Ολυμπιακών

Στην αποκάλυψη ότι το κορίτσι θαύμα των Ολυμπιακών που μάγεψε τους πάντες με το τετραπλό της άλμα, βρέθηκε θετικό σε απαγορευμένη ουσία, προχωρεί το Reuters επικαλούμενο δυο ρωσικές εφημερίδες. 

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η νεαρή Ρωσίδα έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε τετραπλή περιστροφή.

Διαβάστε επίσης: Γιατί όλοι μιλούν για τη 15χρονη Καμίλα Βαλιέβα

Για τον λόγο αυτό, αίσθηση προκαλoύν τα δημοσιεύματα δύο

ρωσικών εφημερίδων, τα οποία αναπαράγει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που γράφουν ότι η 15χρονη σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η RBC και η Kommersant δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους για την πληροφορία ότι η 15χρονη σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία.

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. 

Νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να αναβληθεί η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλιού στην 15χρονη αθλήτρια, λέγοντας ότι διεξάγονται «νομικές διαβουλεύσεις».

Η Τατιάνα Βολοσόζαρ, η οποία κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στο Σότσι, έσπευσε μέσω Instagram να συμπαρασταθεί στη Βαλίεβα, χρησιμοποιώντας το hashtag #iwillneverbelieve (σ.σ. ποτέ δεν θα πιστέψω) αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η 15χρονη αγωνίστηκε ντοπέ στο Πεκίνο. Η ίδια η Βαλίεβα έκανε «like» στην ανάρτηση της Βολοσόζαρ.

Η ακριβής φύση του προβλήματος της Καμίλα Βαλίεβα δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο γιατί, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, η 15χρονη είναι «Προστατευμένο Πρόσωπο». Αυτό σημαίνει ότι ως "αθλήτρια που τη στιγμή της παραβίασης του κανόνα αντιντόπινγκ: δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαέξι" δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα εάν είναι ένοχη για παραβίαση αντιντόπινγκ.

Πηγή: protothema.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα