Αποκαλύψεις Καλογήρου για ύποπτες πολιτογραφήσεις και αποστέρηση υπηκοοτήτων

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής, που εξέτασε συγκεκριμένους φάκελους πολιτογραφήσεων, προχώρησε η Δήμητρα Καλογήρου η  οποία φιλοξενήθηκε στις Τομές στα Γεγονότα.

Η Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής που συστάθηκε για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών ανέφερε ότι η έκθεση της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και αντικείμενό της ήταν ο έλεγχος συγκεκριμένων προσώπων τα οποία θεωρήθηκαν «υψηλού κινδύνου».

Ο έλεγχος έγινε για την περίοδο από το 2012 μέχρι το 2018 και εξετάστηκαν 12 φάκελοι που αφορούν 42 πρόσωπα είπε η κ.Καλογήρου.Οι

10 φάκελοι 35 προσώπων πληρούσαν τυπικά στοιχεία πολιτογράφησης, συμπλήρωσε.

Όπως αποκάλυψε στο ΣΙΓΜΑ η κ.Καλογήρου, 4 φάκελοι που αφορούσαν 7 φυσικά πρόσωπα τα οποία απέκρυψαν ουσιώδη γεγονότα και πληροφορίες για τα οποία γίνεται εισήγηση για άμεση αποστέρηση υπηκοότητας. Αναφορικά με τα ψευδή/πλαστά στοιχεία, αυτά θα πρέπει να αποσταλούν και στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων, συμπλήρωσε.

Η κ.Καλογήρου διευκρίνισε για το ενδεχόμενο να δόθηκαν πλαστά έγγραφα. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση για να διαφανεί αν είναι ορθά τα έγγραφα. 

«Η μονάδα του ΥΠΕΣ λάμβανε πληροφορίες από ΜΟΚΑΣ και Αστυνομία. Αν απ’ εκεί δεν υπήρχαν πληροφορίες αρνητικές, τότε θεωρείτο εντάξει ο επενδυτής. Αν ο επενδυτής απέκρυπτε πληροφορίες αυτό δεν μπορούσε να το γνωρίζει κανείς», εξήγησε.

Επίσης, υπάρχουν άλλοι 3 φάκελοι που αντιστοιχούν σε 12 άτομα τα οποία εκζητούνται από τις χώρες τους για υποθέσεις κλοπής και απάτης και υπάρχει εισήγηση για αποστέρηση υπηκοότητας, σύμφωνα με την κ.Καλογήρου.

Σε άλλους 5 φάκελους εντοπίστηκαν πρόσωπα που δεν παρουσιάζουν μεν κάτι μεμπτό, είναι ωστόσο υψηλού κινδύνου και πρέπει να παρακολουθούνται από το ΥΠΕΣ, ανέφερε η κ.Καλογήρου. 

Σε ότι αφορά τώρα τα διοικητικά παραπτώματα που αφορούν τους παρόχους. «Υπήρχαν ενδιάμεσα άτομα που έφερναν τον επενδυτή. Όλα αυτά τα πρόσωπα τα εξετάσαμε. Οι πάροχοι δεν είχαν νομική υποχρέωση σε σχέση με το νόμο περί παρεμπόδισης παράνομων δραστηριοτήτων. Από την άλλη αν έπιαναν τον επενδυτή ως πελάτη και του παρείχαν συμβουλές, έπρεπε να ασκήσουν την δέουσα επιμέλεια», σημείωσε η κ.Καλογήρου.

Καταλητικά η κ.Καλογήρου είπε ότι τα στοιχεία των προσώπων για τα οποία προκύπτουν αδικήματα θα πρέπει να σταλούν στις εποπτικές Αρχές για να διαπιστώσουν αν προκύπτουν άλλα αδικήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα