Αποκαλύψεις για το πώς η Βρετανία βάζει παιδιά κατάσκοπους σε μεγάλο κίνδυνο

Είναι ηθικό να χρησιμοποιούντε  τα παιδιά ως μυστικές πηγές για τις υπηρεσίες πληροφορίών;  Και τι πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν;  Μιλώντας στο ρωσικό RT, ένας πρώην μυστικός αστυνομικός εκφράζει  σοβαρούς φόβους για την ευημερία εκείνων που απασχολούνται ως μυστικοί πράκτορες.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις μυστικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου (CHIS) βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει νόμος, αφού οι βουλευτές ψήφισαν πάλι υπέρ του  στις 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το RT, η νομοθεσία παρέχει σε μυστικούς πράκτορες - τόσο υπαλλήλους βρετανικών κρατικών

υπηρεσιών όσο και τους πληροφοριοδότες τους - άδεια όχι μόνο να διαπράττουν εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων των βιασμών, των βασανιστηρίων και των δολοφονιών, αλλά και τους παρέχει ασυλία από ποινικές διώξεις και αστικές αγωγές για να το πράξουν.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την πρώτη του κοινοβουλευτική ανάγνωση, αν και έλαβε μια σαφώς λιγότερο ευπρόσδεκτη υποδοχή στη Βουλή των Λόρδων. Οι ένορκοι  ψήφισαν για την εισαγωγή σημαντικών τροποποιήσεων στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των εγκλημάτων που καλύπτουν πηγές ανθρώπινης μυστικών υπηρεσιών - Chises - μπορούν να εξουσιοδοτηθούν να διαπράξουν και να περιορίσουν το πώς όταν άτομα που είναι «ευάλωτα» ή / και κάτω των 18 ετών μπορούν να είναι χρησιμοποιούντε ως πράκτορες.

Προς το παρόν, αναφέρει το RT, οι κανόνες που διέπουν τη χρήση τέτοιων πληροφοριοδοτών είναι συγκλονιστικά χαλαροί και η εξέταση του τρόπου με τον οποίο θα τους επηρέαζε το νομοσχέδιο απουσίαζαν  σχεδόν απολύτως από τις βασικές αναφορές. Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα ένα νεαρό ή ευάλωτο Chis θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάθε φορά που μια ανακριτική αρχή - για παράδειγμα η αστυνομία ή η MI5 - το θεώρησε απαραίτητο.

Μόνο τον Οκτώβριο του 2020 το  Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών αναθεώρησε τον Κώδικα Πρακτικής του Ηuman Intelligence Sources , περιορίζοντας τη χρήση τους αποκλειστικά σε «εξαιρετικές περιστάσεις», για τη διερεύνηση εγκλημάτων όπως τρομοκρατία, ναρκωτικά, σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων.

Οι κανονισμοί απαιτούν επίσης έναν «υπεύθυνο ενήλικα» να είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις και να συμμετέχει σε όλες τις επικοινωνίες μεταξύ των Chises ηλικίας 16 ετών και κάτω, και της σχετικής ερευνητικής αρχής.  Αυτός που  σήμερα πληροί τις προϋποθέσεις ως υπεύθυνος ενήλικας είναι πολύ νεφελώδης, και μπορεί ακόμη και να είναι καθορισμένο μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας που διευθύνει το άτομο ως πληροφοριοδότης.

Δεν υπάρχει απαίτηση να συμμετέχει ένας «υπεύθυνος ενήλικας» στην ανάπτυξη των Chises σε ηλικία άνω των 16 ετών σε οποιοδήποτε στάδιο - αντιθέτως, όταν κάποιος κάτω των 18 ετών ερωτάται από την αστυνομία ακόμη και για δευτερεύοντα θέματα, θα πρέπει από το νόμο να είναι ενήλικας παρόν ανά πάσα στιγμή.

Οι τροπολογίες των Λόρδων επιδιώκουν να διασφαλίσουν συγκεκριμένα ότι όλες οι ευάλωτοι  Chises θα υποστηρίζονται στη σχέση τους με τις αρχές από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους, ή «κάθε υπεύθυνο άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν είναι ούτε μέλος ούτε απασχολείται από οποιαδήποτε σχετική ερευνητική αρχή» και περιορίζουν την ανάπτυξη παιδιών  κατασκόπων σε καταστάσεις όπου όλες οι άλλες μέθοδοι για την απόκτηση πληροφοριών έχουν αποτύχει και μόνο τότε εάν δεν υπάρχει κίνδυνος προβλεπόμενης βλάβης στο παιδί.

Όπως σημείωσε ο Συντηρητικός βουλευτής David Davis στην επακόλουθη συζήτηση της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, οι τροπολογίες υποστηρίχθηκαν από μεγάλο αριθμό ομοτίμων. Πρόσθεσε, «Η χρήση των παιδιών ως μυστικών πληροφοριοδοτών είναι, κατά τη γνώμη μου, σε μεγάλο βαθμό μια ηθικά αποκρουστική πολιτική. Τα παιδιά κατάσκοποι μπορούν συχνά να αποτελούν μέρος βίαιων συμμοριών ή συνεχιζόμενων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όταν στρατολογούνται ως πηγές πληροφοριών.

«Πρέπει κανονικά να επιδιώκουμε να μετακινήσουμε τον ουρανό και τη γη για να απομακρύνουμε τα παιδιά από φρικτές καταστάσεις», είπε ο Davis. «Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε τέτοιες αυθαίρετες και απεριόριστες εξουσίες σε τέτοιες υπηρεσίες;  Για εμένα προσωπικά  σε καμία περίπτωση. "

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα,  όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας, η πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε τις προτάσεις. Η τελική έκδοση του νομοσχεδίου εξετάζεται πλέον από τη Βουλή των Λόρδων, με αναμενόμενη ψηφοφορία στις 9 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα