Αποκαλύψεις Χαραλαμπίδη: Ποιοι σκότωναν την ευρωπαϊκή λύση (ΒΙΝΤΕΟ)

Για αποτυχημένη πολιτική ηγεσία και κομματικό σύστημα μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο πολιτικός αναλυτής Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη. Παράλληλα προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο Κύπριων αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και ο πρώην ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδη στην Ευρώπη, για συμπερίληψη αναφοράς στο Σχεδίου Ανάν σε ψηφίσματα της Ε.Ε.

«O ΓΓ του ΟΗΕ δεν απέρριψε ποτέ δημόσια την λογική των δυο κρατών. Που ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Εξωτερικών

όταν άφηναν έξω την Ε.Ε; Γιατί δεν είπαν πως δεν μεταβαίνουμε στην Πενταμερή αν δεν είναι παρούσα η Ε.Ε όπως είπαν οι Τούρκοι ότι θέλουν την Ε.Ε εκτός της αίθουσας;»

«Αν είμαστε στο πλαίσιο του Σ.Α, όπως είπε ο Υπ. Εξωτερικών, γιατί δεν άρχισε συζήτηση επί της επίλυσης του Κυπριακού και γιατί δεν δόθηκε το πράσινο φως για να πάμε σε συνομιλίες και τώρα ξαναψάχνουμε για κοινό έδαφος όπως είπε ο Γ.Γ του ΟΗΕl;», διερωτήθηκε.

«Η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε ήδη να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη επειδή απέτυχε και επειδή συνεχίζει να κοροϊδεύει ένα ολόκληρο λαό ότι μπορεί να λύσει το Κυπριακό μέσω μιας ΔΔΟ. Αν είναι εφικτή η Διζωνική, τότε γιατί επί 47 χρόνια δεν κατέστη εφικτή; O λόγος είναι ότι κάθε φορά που εμείς παραδιδόμαστε σε μια ομοσπονδιακή-συνομοσπονδιακή  φόρμουλα λύσης, οι Τούρκοι προχωρούν ένα βήμα παρακάτω. Κάποτε μιλούσαμε για Ένωση και οι Tούρκοι ήθελαν ανεξαρτησία,  όταν μιλούσαμε για ανεξαρτησία οι Τούρκοι ήθελαν ομοσπονδία, όταν πήγαμε στην ομοσπονδία οι Τούρκοι ήθελαν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, πήγαμε στην ΔΔΟ και πήγαμε στην αποκεντρωμένη ΔΔΟ. Αφού φτάσαμε στην χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία  οι Τούρκοι πήγαν στα δυο κράτη. Επειδή τώρα οι Τούρκοι πήγαν στα δυο κράτη  οι υπόλοιπες διχοτομικές τουρκικές θέσεις έχουν γίνει λάβαρο και έχουν καθαγιαστεί από μια πολιτική ηγεσία η οποία δεν έχει προτάσεις.»

 Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε ολόκληρη στην Ε.Ε με αναστολή του κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα. «Εμείς αντιθέτως πάμε και ζητάμε ότι ζητούσαν οι Τούρκοι πριν 6 πριν 5 και 4 χρόνια», είπε.  

Επιπλέον ανέφερε πως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης προσπαθούσε να εξουδετερώσει την Ε.Ε και τον ρόλο της στην διαδικασία του Κυπριακού. «Ήταν ο άνθρωπος που προσπαθούσε από το πρώτο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπεριληφθούν αναφορές στο Σχέδιο Ανάν και ήρθε σε σύγκρουση με τον  Γιαννάκη Μάτση. Είναι ο ίδιος που όταν ήταν Πρόεδρο ο Χριστόφιας, πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χαριεντιζόταν ότι έφαγε την ΔΔΟ».

«Ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου τι γύρευαν στην διαπραγματευτική ομάδα αφού ‘’δεν ήταν ικανός’’ ο κ. Τζιωνής;, διερωτήθηκε.

«Που και ποιοι ήταν οι σύμβουλοι του Προέδρου στη Γενεύη; Όλοι όσοι υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν;»

«Η διαπραγματευτική ομάδα της Γενεύης ήταν αυτή που εξουδετέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην υπάρχει λογική της ευρωπαϊκής λύσης.»

«Όταν εμείς προσπαθούσαμε να αφαιρέσουμε τα Σχέδια Ανάν ή τις ομοσπονδίες, αυτοί επέμεναν και το ΑΚΕΛ, και προς τιμήν του κ. Χατζηγεωργίου το έλεγε, ήθελαν να συμπεριληφθεί η αναφορά  για να  έρθουν στην Κύπρο να πανηγυρίζουν», είπε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα