Αποκαλύψεις Al Jazeera: Σε προχωρημένο στάδιο αστυνομικές έρευνες (vid)

Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με ένα συνταγματικό κενό, το οποίο δυνατόν να παραλύσει το Νομοθετικό Σώμα, αλλά την ίδια ώρα να βραχυκυκλώσει και την ίδια την εκτελεστική εξουσία.

 Η απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να απέχει από τα καθήκοντα του είναι εξωσυνταγματική ενέργεια.

Δεν υπάρχει στο σύνταγμα η έννοια της αποχής από τα καθήκοντά του. Και μάλιστα όλα

δείχνουν πως στην προκειμένη περίπτωση είναι άσπρο ή μαύρο. Δηλαδή, είτε ο Δημήτρης Συλλούρης παραιτείται, είτε μένει πρόεδρος της Βουλής. Δεν υπάρχει μέση λύση.

Καθ' ην στιγμή δεν παραιτείται, αλλά δηλώνει ότι απέχει, αυτό σημαίνει ότι διατηρεί και τα συνταγματικά του δικαιώματα. Συνεπώς, με την κατάσταση ως έχει δημιουργείται και θεσμική ανωμαλία. Οι βουλευτές σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας κίνηση στασίασαν σήμερα και απήχαν από την συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ακυρώθηκε και η ad hoc, άρα η Βουλή δεν λειτουργεί.

Από την άλλη, τι θα γίνει εάν από την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να φύγει για το εξωτερικό; Θα μείνει εδώ διότι δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο το κράτος;

Άρα, λοιπόν, η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός συνταγματικού αδιεξόδου, ενώπιον ενός λειτουργικού εμφράγματος με ότι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και εθνικά και πολιτικά. Εντούτοις, πιθανόν να μπορούσε η ίδια η Βουλή, να αξιοποιήσει συνδυαστικά τα άρθρα 36 και 72, τα οποία προνοούν ότι σε περίπτωση κωλύματος ή προσωρινής απουσίας του Προέδρου της Βουλής, τα καθήκοντα του ασκούνται από τον γηραιότερο βουλευτή, εκτός και αν τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής αποφασίσουν διαφορετικά. Φυσικά, κι εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν συνταγματικά κενά, καθώς το σύνταγμα δεν προσδιορίζει τι εστί κώλυμα και τι συνιστά προσωρινή απουσία.

Όσον αφορά στην πτυχή της ποινικής διερεύνησης, υπάρχουν δύο τρόποι για να προχωρήσει η ποινική έρευνα. Το περιεχόμενο του βίντεο ουδείς αρνήθηκε... Μάλιστα, ο κ. Συλλούρης απολογήθηκε και δημόσια και δεν το αμφισβήτησε... Αυτό σύμφωνα με νομικούς κύκλους δίδει εύλογες υποψίες για να υπάρξει ποινική διερεύνηση και ανάκριση. Πρώτα απ' όλα όμως, θα πρέπει μας σημείωναν, από τα αρχικά στάδια και προτού αρχίσει ουσιαστική διερεύνηση να αρθεί η ασυλία του. Καμία πράξη ή ενέργεια δεν μπορεί να αναληφθεί έναντι του Προέδρου της Βουλής εάν δεν αρθεί η ασυλία και αυτό είναι κλειδωμένο μέσα από το άρθρο 83 του συντάγματος.

   Ο δεύτερος τρόπος είναι να  ληφθούν καταθέσεις από τους υποδυόμενους εκπροσώπους του επενδυτή και στην βάση της μαρτυρίας τους για τα γεγονότα να ζητήσουν την άρση της ασυλίας.

Σημειώνεται ότι τρέχουν τέσσερις μεγάλες έρευνες για τέσσερις διαφορετικές πτυχές και πολλά διαφορετικά ποινικά αδικήματα στο ζήτημα των πολιτογραφήσεων και των «χρυσών» διαβατηρίων.

Η μεν πρώτη είναι αυτή στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως. Η δεύτερη, είναι οι αστυνομικές ανακρίσεις για τις περιπτώσεις που η Επιτροπή της Δήμητρας Καλογήρου, διαπίστωσε προβλήματα, πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις. Και μάλιστα, σ' αυτήν την πτυχή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο οι αστυνομικές έρευνες. Και για 7 από αυτές τις υποθέσεις δυνατόν να υπάρξει και αποστέρηση του διαβατηρίου. Είναι ήδη ενώπιον της Επιτροπής Αποστέρησης.

Η τρίτη, αφορά στην πτυχή της διαρροής των κρατικών εγγράφων προς τον Al Jazeera, που επίσης προχωρεί και η τέταρτη είναι το μεγάλο ξεσκόνισμα των πολιτογραφήσεων από το 2007 μέχρι και το 2020, που ανέλαβε να κάνει η Ερευνητική Επιτροπή. Θα διερευνηθούν οι διαδικασίες των πολιτογραφήσεων και το ενδεχόμενο να ανακληθούν διαβατήρια.

Σε ό,τι αφορά στην υπόδειξη του Προέδρου που βεβαίως και δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη. Προφανώς και είναι ανάρμοστη. Ο διάολος άλλους παίρνει και άλλους θα πάρει και όχι τους δημοσιογράφους.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο ύπατος άρχοντας αυτής της χώρας, οφείλει να βάλει το μαχαίρι στον κόκκαλο και με αποφασιστικότητα να καθαρίσει αυτήν την σαθρή κατάσταση, να ξεπλύνει τη χώρα από την ταμπέλα της διαφθοράς και να αφήσει τους δημοσιογράφους  να κάνουν τη δουλειά τους. Η ελευθερία στην έκφραση και στην κριτική δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμη, ούτε αλά καρτ.

Διαβάστε επίσης:

«Γαντζωμένος» στην καρέκλα ο Συλλούρης- Η αποχή του απονευρώνει το Κράτος(vid)

Ερευνητική για Πολιτογραφήσεις: Παραιτήθηκε ο Παμπαλλής -Αναλαμβάνει Καλογήρου

Η πτώση του Σχεδίου και η ζημιά στην εικόνα της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολιτικός σεισμός: Κατάργηση, παραίτηση, αποχή, έρευνα

Keywords
Τυχαία Θέματα