Αποφασίζει χωρίς να μας ρωτήσει

Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε πως αν υπάρξει λύση, το κυπριακό φυσικό αέριο θα περνά από την Τουρκία«Δεν μπορεί να γεννήσει φυσικό αέριο η Total. Άμα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι η εταιρεία γνωστοποίησε τις προθέσεις της πριν ξεκινήσουν οι τουρκικές παραβιάσειςΟ ΤΟΥΡΚΟΣ Πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει την κατοχική χώρα ενεργειακό κέντροΚοινό σημαντικών επιχειρηματιών, που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό

Φόρουμ στο Νταβός, επέλεξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να ανακοινώσει τα σχέδιά του για το… κυπριακό φυσικό αέριο. Εάν υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο, είπε, το «αέριο που βρίσκεται γύρω από το νησί θα περάσει από την Τουρκία». Ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι θέλουν η Τουρκία να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο και να περάσουν όλοι οι αγωγοί από τη χώρα.

Παραδέχθηκε ότι το φυσικό αέριο δεν είναι από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της χώρας του, προσθέτοντας ότι για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, οι δύο πιο σημαντικές της ιδιότητες είναι η γεωγραφική της θέση και το εργατικό της δυναμικό.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική περιοχή. Γι' αυτό και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη γύρω περιοχή της αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια πολύ σημαντική κεντρική θέση. Είμαστε στη μέση όλων των κέντρων μεταφοράς. Οι αγωγοί ενέργειας και οι εμπορικές γραμμές περνούν από την Τουρκία», ανέφερε. «Γι' αυτό θέλουμε να μετατραπεί η Τουρκία σε ενεργειακό κέντρο. Παλαιότερα λέγανε "όλοι οι δρόμοι περνούν από τη Ρώμη". Κι εμείς τώρα θέλουμε όλοι οι αγωγοί ενέργειας να περνούν από την Τουρκία. Από την Ανατολή στη Δύση, από τον βορρά στον νότο θέλουμε να περνούν από την Τουρκία», εξήγησε.Πιέζει για το κεφάλαιοΟ Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι έρχονται τώρα στην Τουρκία για τους αγωγούς, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι πήγαν στην Τουρκία για να αλλάξουν την κατεύθυνση του Νοτίου Ρεύματος από τη Βουλγαρία στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τώρα το Νότιο Ρεύμα θα ονομαστεί τουρκικό ρεύμα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση κάθε χώρας. Κανείς δεν μπορεί να επικρίνει την Τουρκία. Αν οι εναλλακτικοί δρόμοι ήταν σημαντικοί για την Ε.Ε., θα έπρεπε να στηρίξει το Ναμπούκο. Αν η σημερινή κατάσταση είναι σημαντική, πρέπει να ανοίξουν το κεφάλαιο της ενέργειας. Τώρα εμποδίζουν το κεφάλαιο της ενέργειας. Αλλά από την άλλη θέλουν να σκεφτούμε τα συμφέροντα της Ε.Ε.», δήλωσε. Κι όλα αυτά, ενώ προβαίνει σε παραβιάσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., που σχετίζονται άμεσα με τον τομέα της ενέργειας.Στρατηγικός στόχοςΣε ερώτηση αν η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε., ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η ερώτηση πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι Τουρκία έχει κάνει τα πάντα για να συμμετάσχει στην Ε.Ε., παρά το γεγονός πως σφυρίζει αδιάφορα έναντι των κυπρογενών υποχρεώσεών της.

«Εγώ παλαιότερα ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, τώρα είμαι Πρωθυπουργός και πάντοτε λέω αυτό: Η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. για μας είναι στρατηγικός στόχος. Ό,τι και να κάνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. για μας αυτός ο στρατηγικός στόχος θα συνεχιστεί», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα να ανοίξει 27 κεφάλαια. «Εάν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια και μπορούσαν να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, τουλάχιστον τα 15 μπορούν να κλείσουν εύκολα. Σας διαβεβαιώνω πως αν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια, η Τουρκία θα ολοκλήρωνε την ενταξιακή της διαδικασία εντός δύο χρόνων», ισχυρίστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε λόγω του κυπριακού προβλήματος και τα εμπόδια κάποιων χωρών, είπε.

«Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Τουρκία λόγω του Κυπριακού; Όχι. Το 2004 όλες οι πλευρές, Τουρκία, Ελλάδα, ΟΗΕ, Τ/κ, Ε/κ συμφώνησαν για το σχέδιο Ανάν. Οι Τ/κ το αποδέχτηκαν αλλά οι Ε/κ το απέρριψαν. Αλλά τι έγινε; Η Ε.Ε. εξακολουθεί να τιμωρεί τους Τ/κ με "απομόνωση" αλλά επιβράβευσε την ε/κ πλευρά με πλήρη ένταξη. Η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι μια τεχνική διαδικασία, αυτό μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να το διευθετήσουμε. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η νοοτροπία», υποστήριξε.Ένα μήνα πρινΚι ενώ ο Νταβούτογλου έκανε σχέδια για το φυσικό μας αέριο στο Νταβός, στη Λευκωσία η Κυβέρνηση έβγαινε στην αντεπίθεση, σχετικά με τους λόγους φυγής της γαλλικής εταιρείας Total από την κυπριακή ΑΟΖ, μετά τα όσα της καταλόγισαν κάποιες πολιτικές δυνάμεις, προεξάρχοντος του ΔΗΚΟ.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Total ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2014 ότι, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της, προτίθετο να αποδεσμεύσει τα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11, τερματίζοντας το σχετικό συμβόλαιο μέχρι το τέλος 2014. «Η κυπριακή Κυβέρνηση, αντιδρώντας και λαμβάνοντας υπόψη και τη θέληση της Total να συνεχιστεί η συνεργασία, βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία προκειμένου, στο πλαίσιο της νομιμότητας, να βρεθεί τρόπος αποφυγής της εκφρασθείσας πρόθεσής της», διευκρίνισε.«Συνεπώς τα όσα λέχθηκαν είτε περί αποφάσεων της Total, ως αποτέλεσμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της - που σημειωτέον ξεκίνησε ένα σχεδόν μήνα μετά την εκφρασθείσα πρόθεση της Total- είτε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αυτονόητα, είναι παντελώς αβάσιμα και δεν ευσταθούν», τόνισε η Κυβέρνηση στην ανακοίνωση. Καταληκτικά ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει σχετικώς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά την προσεχή σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών, τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου.Δεν είναι υγιήςΘέση για το θέμα πήρε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του ο Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι η απόφαση της Total να εγκαταλείψει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι δεν βρήκε γεωτρήσιμα σημεία και αυτό μας το έχει πει υπεύθυνα από τον περασμένο Σεπτέμβρη, πολύ πριν προκύψει η ιστορία με το «Μπαρμπαρός».

«Εμείς την παρακαλέσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις εάν μπορούμε να βρούμε νομικά επιτρέψιμη άλλη λύση, την οποία δέχθηκε ευχαρίστως, γιατί εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά επαναλαμβάνω. Δεν μπορεί να γεννήσει φυσικό αέριο η Total. Άμα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει», πρόσθεσε. Αναφερόμενους σε όσους βλέπουν πολιτική σκοπιμότητα, ο Υπουργός είπε πως «η φαντασία τους δεν είναι υγιής».Πάντως το Κίνημα Οικολόγων κάλεσε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα τους λόγους για τους οποίους έφυγε η γαλλική εταιρεία, καθώς και τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή και να διερευνήσει μόνο την τεχνική διάσταση του θέματος της φυγής της Total από την Κύπρο, δηλαδή την γεωλογική, γιατί ίσως υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση». Επεσήμανε ότι η Τουρκία μάς έχει συνηθίσει να παρεμβαίνει με τρόπο πολιτικό στο να ακυρώνει διάφορες συμφωνίες, είτε της Ελλάδας με διάφορες χώρες ή ενδεχομένως και της Κύπρου.Ευρωπαϊκά παρούσαΟ ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ουδόλως επηρεάστηκαν από την απόφαση της Total για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία λήφθηκε για καθαρά ενεργειακούς και οικονομικούς λόγους.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος οφείλει να είναι παρούσα στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα, υποδεικνύοντας ότι η σημασία και η αξία της Κύπρου αποτελεί για την Ευρώπη μεγάλη ευκαιρία ενεργειακής διεξόδου, η οποία πρόσφατα βρέθηκε σε ενεργειακά αδιέξοδα. Ανέφερε ότι γι' αυτόν τον λόγο στην έκθεση που συζητείται για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωβουλής, με παρεμβάσεις και με τροποποιήσεις θα προσπαθήσουμε να τεθεί η Κύπρος στον χάρτη των ενεργειακών σχεδιασμών της Ε.Ε.Ο κ. Χριστοφόρου σχολίασε και την απόφαση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, σημειώνοντας ότι η εταιρεία προβαίνει σε μειώσεις του προγράμματός της, που αφορά την εξερεύνηση και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Είναι εδώ και καιρό γνωστό, είπε, πως εξαιτίας και της πτώσης των τιμών και της συρρίκνωσης του προγράμματός της, προβληματιζόταν για την Κύπρο. Τόνισε, δε, πως οι οποιεσδήποτε άλλες αιτιάσεις που προέρχονται από οπουδήποτε και δημιουργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα εμπλέκοντας τα πολιτικά, είναι ανεδαφικές και προκαλούν ζημιά στην πατρίδα μας.Κινεζικό ενδιαφέρονΕν τω μεταξύ, χθες, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρεσβευτή της Κίνας στη Λευκωσία, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στην Κύπρο και ότι η εταιρεία Chinook επιδεικνύει ενδιαφέρον για να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι ο Πρέσβης επιβεβαίωσε και το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε πρόπερσι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ κ. Έλληνας και στην οποία αναφερόταν στην επίδειξη ενδιαφέροντος από κινεζικές εταιρείες για προαγορά φυσικού αερίου αξίας 6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα