Αποχώρηση από εκδήλωση: «Ναζί όσοι διαφωνούν με το γλωσσάρι»

Από αποχωρήσεις σημαδεύτηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία η εκδήλωση με θέμα «Το γλωσσάρι που εξόργισε τους εθνικιστές» που διοργάνωσε η ομάδα Σοσιαλιστική Έκφραση και η Αριστερή Πτέρυγα. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Ένωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και η Basin Sen, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το γλωσσάρι.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, η δημοσιογράφος Νάνσια Παλάλα, μέλος της Ένωσης Συντακτών, αλλά στη συζήτηση εκφώνησε ομιλία εκπροσωπώντας

τον εαυτό της, εξέφρασε τη λύπη της, καθώς -όπως είπε- η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα ποταμό χαρακτηρισμών εναντίον όσων αντιτίθενται στην επιβολή περιορισμών στην έκφραση.

«Πραγματικά άκουσα με έκπληξη να γίνεται λόγος για τον φασισμό, τον εξτρεμισμό, φασίστες, Ναζί, Ελαμίτες, μισαλλόδοξοι, ακόμα και Γκρίζοι Λύκοι ή άτομα με εθνικιστική υστερία για όσους διαφωνούν με το γλωσσάρι», είπε.

Ο κύριος ομιλητής θα ήταν ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Χρίστος Χριστοφίδης και άλλα δυο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συγγραφή του. Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως η Ένωση Συντακτών αναγκάστηκε να υιοθετήσει το γλωσσάρι λόγω «της φοβίας».

Η κα. Παλάλα είπε πως στην ομιλία της εστίασε στο γεγονός ότι με το γλωσσάρι παραβιάζεται η βασική αρχή της Ελευθερίας της έκφρασης.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η κα Παλάλα εξήγησε πως «κάποιος μίλησε για την ανάγκη ξεριζώματος του δένδρου του εθνικισμού κι όχι απλό κόψιμο μερικών κλαδιών του, ενώ κάποιος άλλος αναφέρθηκε σε ‘‘κακή δημοσιογραφία’’, μιλώντας για την προβολή συνεντεύξεων από γυναίκες που βιάσθηκαν από Τούρκους στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής».

«Θεώρησα ότι έπρεπε να αποχωρήσω, επειδή ακριβώς οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν στη συζήτηση δεν μου επέτρεπαν να παραμένω σε έναν χώρο όπου οι παριστάμενοι μιλούσαν για φίμωση κι εκφοβισμό τους από εξτρεμιστές».

Keywords
Τυχαία Θέματα