Από βδομάδας η απόφαση ΕΔΑΔ για την κράτηση Λ.Λαυρεντιάδη

Την απόφασή του στην υπόθεση του Έλληνα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αναμένεται να εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, αναφορικά με την κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, ο επιχειρηματίας στην προσφυγή του εναντίον της Ελλάδας επικαλείται τις

διατάξεις αναφορικά με την επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησής του, την απαγόρευση της απάνθρωπης μεταχείρισης και το δικαίωμα σε αποτελεσματική θεραπεία. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου.

Η προσφυγή σχετίζεται με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ο ίδιος αντιμετωπίζει, καθώς πάσχει από νεανική ρευματοειδή αρθροπάθεια και τα οποία δεν έτυχαν αναγνώρισης από τα ελληνικά δικαστήρια κατά την κράτησή του στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνης αναφορικά με την υπόθεση της Proton Bank, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως αυτές της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και ένταξης σε αυτή, απάτης, υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εναντίον του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη τον Μάρτιο του 2012, στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου τέθηκε υπό κράτηση στον Κορυδαλλό και ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2013 εισήχθη στο ψυχιατρείο των φυλακών για λόγους υγείας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης στην προσφυγή του ισχυρίζεται ότι χρειαζόταν τη βοήθεια συγκρατούμενού του για να μετακινηθεί, ενώ δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτόνομα τις καθημερινές του ανάγκες.

Παράλληλα, στρέφεται κατά του Συμβουλίου Εφετών που χρειάστηκε 87 ημέρες για να αποφανθεί αναφορικά με την κράτησή του, κάτι που όπως ισχυρίζεται, επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του, ενώ δεν είχε τρόπο αναζήτησης θεραπείας για την ελλειπή περίθαλψή του στο ψυχιατρείο των φυλακών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα