Από την πλημμύρα στους κρατικούς σέρβερ και στην αναβάθμιση της ασφάλειας

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσαν όμως κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τα απανωτά χτυπήματα των χάκερ, σε κρατικές και κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό τα λύτρα.

Με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της τον Μάρτιο, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με κυβερνητικούς Οργανισμούς να δέχονται απανωτές κυβερνοεπιθέσεις από χάκερς.  Τρεις κυβερνοεπιθέσεις μέσα σε 25 μέρες.

Η πρώτη στις 2 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η δεύτερη στις 8 Μαρτίου στο Κτηματολόγιο

και η Τρίτη στις 27 Μαρτίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Οι χάκερς αποσπούν αρχεία των Οργανισμών και ζητούν λύτρα, ενώ οι κυπριακές διωκτικές αρχές αρχίζουν ψηφιακό κυνηγητό εντοπισμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας των δραστών κάθε επίθεσης.

Η κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο και το πολυήμερο κλείσιμο της διαδικτυακής του πύλης έχει φέρνει προσωρινές αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την κτηματαγορά και κατ’ επέκταση στην Οικονομία.

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών και επικεφαλής της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, Γιώργος Μιχαηλίδης, αποκαλύπτει στο Σίγμα πικρές αλήθειες για την ετοιμότητα και τον χρόνο αντίδρασης των κρατικών υπηρεσιών απέναντι στους χάκερς.

Οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι οι μόνες που δέχονται κυβερνοεπιθέσεις.

Στο στόχαστρο των χάκερς βρίσκονται και κυπριακές επιχειρήσεις από τις οποίες ζητούνται επίσης λύτρα.Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πολύ υψηλά ποσοστά. Πάρα πολλές κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάζονται να αναβαθμίσουν την ψηφιακή τους ασφάλεια.

Στις 10 Απριλίου η κυπριακή κοινή γνώμη σοκάρεται από την είδηση ότι πλημμύρισαν  οι servers που βρίσκονταν εγκατεστημένοι στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω διαρροής από ντεπόζιτο νερού.

Αποτέλεσμα; Αρκετές κυβερνητικές ιστοσελίδες τίθενται εκτός λειτουργίας για αρκετές μέρες.

Οι servers μεταφέρονται τελικά στις 6 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της CYTA, μακριά από ντεπόζιτα νερού, και φυλάσσονται με ορθά πρωτόκολλα.

Οι απανωτές κυβερνοεπιθέσεις στους κυβερνητικούς οργανισμούς και στις κυπριακές επιχειρήσεις το 2023 αναγκάζουν την κυβέρνηση να επενδύσει στην κυβερνοασφάλεια και στις κρατικές υποδομές.

Το κράτος εκπονεί σχέδια για κάλυψη των εξόδων των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια.

Το φθινόπωρο η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας μετακομίζει σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών αποκαλύπτει στο Σίγμα ότι στόχος είναι η Κύπρος από το 2024 να καταστεί περιφερειακό κέντρο πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για συμφωνία με τρίτη χώρα η οποία θα βάλει τα εργαστήρια.  Στις 8 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου δημοσιοποιεί έρευνα του για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και ρίσκων της οικονομία της χώρας.

Μεγαλύτερος κίνδυνος; Οι κυβερνοεπιθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα