Από ποιον κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι;

Ελληνοκύπριοι πολιτικοί στην κορυφή της εξουσίας (Πρόεδρος, Υπ. Εξ., άλλοι από ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ), θεωρούν το Κυπριακό ως πρόβλημα κατά πόσον θα τεθούν 5 χιλιόμετρα στην Μόρφου υπό Ε/κ διοίκηση, αν δυο-τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες θα πάρουν τα ξενοδοχεία τους στην Αμμόχωστο, αν θα εξευρεθεί διαμοιρασμός της κυριαρχίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, πως θα βρεθούν αποζημιώσεις για το περιουσιακό… Ενίοτε όμως προσαρμόζονται, ιδίως στις μαύρες επετείους και τα μνημόσυνα, με δόσεις αντικατοχικού λεκτικού για τους αφελείς.

Το παρακάτω είναι ανθολόγιο από φωνές διαμαρτυρίας πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων

από μια αδημονούσα μερίδα στα κατεχόμενα που δεν ανέχεται την προπαγάνδα της Άγκυρας: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό από την Τουρκία», «αν θέλει ο Αναστασιάδης τους έποικους στη λύση, εμάς να μας αφήσει έξω», «το πιο σημαντικό πρόβλημα που εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και η προσπάθεια της να ελέγξει την Κύπρο», «ο Ακκιντζί αποδείχτηκε υποτακτικός της Άγκυρας».

Άλλα τόσα γράφονται καθημερινά στην εφ. «Αφρίκα» (δεύτερη μεγαλύτερη κυκλοφορία στα κατεχόμενα) ενάντια στα κατοχικά στρατεύματα, τους έποικους και το εγκληματικό τουρκικό κράτος. Στις ελεύθερες περιοχές, κορυφαίοι πολιτικοί προσποιούνται ότι δεν ακούουν και επειδή δεν μπορούν να εξαφανίσουν τέτοιες φωνές, εφευρίσκουν τρόπους «εξόντωσης» π.χ. χαρακτηρίζοντας τις «γραφικές», «περιθωριακές», «πράκτορες της Τουρκίας» κ.ά.

Ποια θα ήταν η αντιμετώπισή μας στην ΕΕ, αν η Κυπριακή Κυβέρνηση, Υπ. Εξ., Μόνιμη Αντιπροσωπεία και όσοι πιστοί, ενεργούσαμε μεθοδευμένα σε συμμαχία με Τ/κ που έχουμε κοινή συναντίληψη ενάντια στην κατοχική Τουρκία; Ειδικά το συνεχιζόμενο έγκλημα του εποικισμού στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου -που το κατήγγειλα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-, εκλαμβάνει νέα προέκταση και απαιτείται συντονισμένη δράση τώρα που η Τουρκία επιχειρεί να ελέγξει το μέλλον των Τ/κ με εγκαθίδρυση “Γραφείου Συντονισμού” για ισλαμοποίηση και έλεγχο της νεολαίας στα κατεχόμενα.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου, κράτους μέλους της ΕΕ, επί του εδάφους της οποίας συντελείται τέτοιο έγκλημα, πώς αντέδρασε; Πώς; ΤΙΠΟΤΑ. Περιοριστήκαμε σε μια καταγγελία (ατομική μου πρωτοβουλία) που υπέβαλα στην Κομισιόν για την «πολιτική ελέγχου και ισλαμοποίησης του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου (κατοχικά στρατεύματα, έποικοι, αγωγός νερού, ηλεκτροδότηση, τζαμιά και μουφτήδες κ.ά.) με πλήρη πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου εγκλήματος εποικισμού».

Πώς θα μάθουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι οι Τ/κ κρίνουν οι ίδιοι ότι κινδυνεύουν με απορρόφηση και πολιτικό στραγγαλισμό από την Τουρκία και όχι από τους Ελληνοκύπριους; Πως θα μάθουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κόμματα, ακτιβιστές και εφημερίδες στα κατεχόμενα και με πρωτοστάτη τη νεολαία απορρίπτουν τη νέα τουρκική επέμβαση; Πως θα μάθουν ότι συστάθηκε η ειδική πολιτική πλατφόρμα με όνομα «Απορρίπτουμε», όπου πρωτοστατούν νέοι ενάντια στις Τουρκικές επεμβάσεις; Πόσο ποιο αξιόπιστο θα ήταν αν τα μάθουν από τον εκδότη και φίλο Σενέρ Λεβέντ, τον Σενέρ Ελτζίλ, Πρόεδρο Συντεχνίας Δασκάλων KTOS (βραβεύτηκε ως Ευρωπαίος Πολίτης 2016 από Κύπρο) και τον Ιζέτ Ιτζιάν, Πρόεδρο του κόμματος Ενωμένη Κύπρος με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις για δράση στο Ευρ. Κοινοβούλιο; Οι δικές μας μεμονωμένες πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Δεν αρκούν! Πάντως, είναι αξιοθαύμαστο που τολμούν να εκφράζονται ακόμη φωνές διαμαρτυρίας παρά την εγκατάλειψη τους από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους επαγγελματίες επαναπροσεγγιστές να εξαντλούνται στους πληρεξούσιους του κατοχικού καθεστώτος.

Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες σε συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ο Τούρκος πρέσβης αντιδρώντας στην υπόδειξη μου ότι το 93% των βουλευτών (55 από τους 59) του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών καταζητούνται για ανάκριση με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, υπέδειξε με … άνεση ότι α) θα προσαφθούν κατηγορίες εναντίον 138 βουλευτών και β) η σύλληψη τους δεν θα γίνει ενώπιον ΜΜΕ και καμερών όπως το 1994. Τόσο κυνικά και ωμά!

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα