Από Παρασκευή το μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα - «Δεν θα φτάσει όλο στον καταναλωτή»

Το μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Αρχικά, ανέφερε ότι οι τιμές θα πέσουν ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης του ΦΠΑ μείον κάτι που δεν θα φτάσει στους καταναλωτές. «Το κράτος θα το κόψει όπως έκοψε και τον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, που από 8 σεντ στο τέλος πήγε 7 σεντ στον καταναλωτή. Είναι καλοδεχούμενο κάποιο νοικοκυριό θα νιώσει

περισσότερο την ελάφρυνση κάποιο λιγότερο, κάποιο ίσως καθόλου».

Έδωσε ως παράδειγμα μία οικογένεια με τρία μικρά παιδιά θέλει για παράδειγμα τρία λίτρα γάλα και τρία ψωμιά την ημέρα ενώ μια άλλη οικογένεια χωρίς παιδιά είναι πολύ λιγότερη η κατανάλωση. «Η οικογένεια που έχει μεγαλύτερη κατανάλωση θα το αισθανθεί περισσότερο ενώ η αυτή χωρίς παιδιά θα το νιώσει λιγότερο», είπε.  

Η εκτίμηση του κ. Δρουσιώτη είναι ότι στο τέλος του εξαμήνου η συνολική μείωση δεν θα φτάσει όλη στον καταναλωτή αλλά θα φτάσει κάτι λιγότερο. «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη υποχρεωτικά και μείωση στην λιανική τιμή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αρμόδια αρχή και το κράτος να κάνουν μία δημόσια δήλωση ότι θα παρακολουθούν στενά τις λιανικές τιμές και όπου διαπιστώνεται ότι οι τιμές δεν ανταποκρίνονται τις προσδοκίες των καταναλωτών να κατονομάζουν τις επιχειρήσεις αυτές», τόνισε.

Σημειώνεται πως η μείωση αυτή θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Δρουσιώτης: Να κατονομάζονται όσοι δεν ανταποκρίνονται στην μείωση ΦΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρασκευή, ΦΠΑ, #45 Δεν,paraskevi, fpa, #45 den