ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι Έλληνες “Άγιοι” άλωσαν το…Λονδίνο

Άφωνους, σαν στήλη άλατος, άφησε άπαντες στο Λονδίνο η Ελληνική - Κυπριακή ομογενειακή ποδοσφαιρική ομάδα “Άγιος Παντελεήμων”.

Από τα αλώνια της παροικιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠΑ) στα σαλόνια της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και απευθείας στην κορυφή, με αήττητη μάλιστα πορεία, στην κατηγορία Middlesex County Football League.

Πορεία σαν…παραμύθι

Με Κύπριο προπονητή, τον Γιώργο Φραγκέσκου από την Αγία Βαρβάρα, εμπνευστή Έλληνα Ιερέα της κοινότητας του Harrow Αναστάσιο

Σαλαπάτα, Διοικητικό Συμβούλιο αμιγώς από Έλλην και Κύπριους ομογενείς και μότο το “πίστη πρώτα” οι “Άγιοι” πήραν το ρίσκο να εγκαταλείψουν την Ομοσπονδία της παροικίας (ΚΟΠΑ) και να δοκιμάσουν την τύχη τους υπό την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε ημι-επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Χωρίς οικονομικούς πόρους, παρά μόνο εισφορές της Ελληνικής/Κυπριακής ομογένειας, με ποδοσφαιριστές ερασιτέχνες, ρίχθηκε στη μάχη, πάτησε γκάζι και τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος κατέκτησε με μιας το πρωτάθλημα αναγκάζοντας ιστορικές ομάδες να υποκλιθούν στο…ακατόρθωτο κατόρθωμα τους.

Τα αποτελέσματα τους προκαλούν θαυμασμό σε όσους ρίξουν μια ματιά:

20 αγώνες - 16 νίκες - μόλις 4 ισοπαλίες, σκόραραν 99 φορές και είδαν την μπάλα στα δίκτυα τους μόλις 16 φορές - διαθέτουν τον πρώτο σκόρερ Νίκο Σαλαπάτα με 30 γκολ - και όλα αυτά τρεις αγώνες πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Ο εκλεκτός…

Αν κάποιος αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για την αξιοθαύμαστη πορεία της Ελληνορθόδοξης ομάδας του Αγίου Παντελεήμονα, καταλήγει σε ένα συνδετικό κρίκο από την πρώτη χρονιά ίδρυσης της μέχρι και σήμερα που απολαμβάνει τις δάφνες του πρωταθλήματος της Κομητείας του Middlesex (περιοχή σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από την Κύπρο και με πληθυσμό 2.5 εκατ). Αυτός είναι ο προπονητής της ομάδας, από την πρώτη μέρα σύστασης της Γιώργος Φραγκέσκου. Προπονητής, χορηγός, πατέρας μέχρι και γιατρός της ομάδας. Έτσι τον χαρακτηρίζουν οι ποδοσφαιριστές του που του κόλλησαν το παρατσούκλι “ο εκλεκτός”.

Ομογενής από την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας, επιχειρηματίας στο επάγγελμα με δύο παιδιά και σύντομα δύο εγγόνια, ο “Τζιώρτζης” όπως τον φωνάζουν έστησε από την αρχή τους “Αγίους” και ακόμη και με προσωπικό κόστος, προσωπική χρηματοδότηση τους μετέτρεψε από μια ομάδα της αλάνας σε μια ομάδα που ονειρεύεται, πετυχαίνει και ξαναονειρεύεται για ακόμη πιο μεγάλα πράγματα.

Κάθοδος στην Κύπρο

Ήδη από προχθές άρχισε να σκέφτεται την επόμενη χρονιά και τον πολλαπλάσιο ανταγωνισμό στη Premier League του Middlesex. Και σε αυτό το πλαίσιο σκέφτεται ήδη την κάθοδο της ομάδας στα πάτρια εδάφη, ως μία αναγνώριση των κόπων και μόχθων των μελών της, αλλά και ως μια ευκαιρία μέσα από φιλικά παιχνίδια να αυξήσει τους οργανικούς δεσμούς με την Κύπρο. Ίσως δε η ανάπτυξη στοιχειωδών συνεργασιών να είναι προς όφελος πολλών. Ήδη όπως γνωρίζει το Sigmalive ο Ερμής Αραδίππου έχει εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ αναζητείται και η πιο ελάχιστη στήριξη για ευόδωση του στόχου της ομάδας να πατήσει τα πάτρια χώματα.

Χαρμολύπη

Η ανεπανάληπτη κατάκτηση του πρωταθλήματος συνέπεσε πάντως με μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση για τον Άγιο Παντελεήμονα καθώς μέρες πριν είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Παναγιώτης Αργυρού (Πάνι) σε ηλικία μόλις 29 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Ο Παναγιώτης εξαίρετο και επιτυχημένο μέλος της Ε/κ κοινότητας του Λονδίνου, υπήρξε εκ των ιδρυτών, χρηματοδοτών και μελών του Δ.Σ της ομάδας. Ως εκ τούτου το Πρωτάθλημα αφιερώθηκε στον αδικοχαμένο και την οικογένεια του.

Keywords
Τυχαία Θέματα