Απετράπη την υστάτη θερμό επεισόδιο-Τα σενάρια αποτροπής από δυνάμεις Ελλάδας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, φαίνεται ότι σήμερα επικρατεί μερική εκτόνωση, μετά την έκδοση navtex από την Τουρκία. 

Είναι κυρίως αποτέλεσμα της χθεσινής παρέμβασης Μέρκελ προς τον Ερντογάν.

Πάντως οι πληροφορίες του Σίγμα έρχονται να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα ψες, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη

τους ήταν ήδη στον αέρα.

Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.  

Πάντως  ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί καμία κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλει να υπάρχει συνετός διάλογος».

Η Ελλάδα, όπως ενημερώθηκε το Σίγμα, αναμένει αυτές τις ώρες μία προσωρινή αποκλιμάκωση.

Γνωρίζει, βεβαίως, καλά ότι το πρόβλημα παραμένει.

Πηγές μάλιστα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι αμετάβλητη με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Όπως λέχθηκε στο ΣΙΓΜΑ από την ελληνική κυβέρνηση, οι Τούρκοι επέλεξαν προσεκτικά το σημείο για να θεωρεί ο διεθνής παράγοντας ότι χρήζει οριοθέτησης και δεν είναι εξωφρενική η διεκδίκηση τους.

Έτσι σιγά- σιγά πριονίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συνεχίζουν να καταπατούν ασύστολα τα δικαιώματα της Κύπρου.

Τα σχέδια αποτροπής και εξουδετέρωσης της τουρκικής ενέργειας ήταν έτοιμα από τους Έλληνες επιτελείς εδώ και πάρα πολύ καιρό και απλώς επικαροποιούνταν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ελληνικό τύπο, ο σχεδιασμός του «Πενταγώνου» περιλαμβάνει δύο βασικά σενάρια αντίδρασης.  Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση που το «Oruc Reis» μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνοδεύεται μόνο από τα βοηθητικά σκάφη και όχι από τουρκικά πολεμικά, τότε η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή θα είναι αισθητή αλλά δεν θα επιδιωχθεί κλιμάκωση. 

Σε περίπτωση, όμως, που το τουρκικό σκάφος επιχειρήσει να προβεί σε έρευνες, θα σπεύσει ταχύτατα ελληνική φρεγάτα στην περιοχή με στόχο να εμποδίσει την είσοδο του «Οruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα ζητήσει από το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί. 

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2018 από την Ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. 

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση που το «Oruc Reis» συνοδεύεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τουρκικά πολεμικά πλοία, τότε θα επιχειρηθεί να στηθεί ένα πλωτό «φράγμα» από πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στόχος θα είναι να καταδειχθεί με εμφατικό τρόπο στην Τουρκία ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εντολή να αποτρέψουν άμεσα σεισμική έρευνα σε περιοχή εντός ελληνικής κυριαρχίας.  

Η απελευθέρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής προβλέπεται σε περίπτωση που η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την πρόκληση.

Αν δηλαδή δεν απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος και ταυτόχρονα προκαλέσει και με άλλες επιθετικές ενέργειες με τα πολεμικά της μέσα τότε θα απελευθερωθούν οι κανόνες εμπλοκής.

Keywords
Τυχαία Θέματα