Απεργία ΑΗΚ: Γιατί παρενέβη στο παρά πέντε ο Κούσιος και όχι οι άλλοι Υπουργοί

Αναστολή των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί ανακοίνωσαν οι συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΗΚ, μετά από έκτακτη σύσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, και της συμφωνίας όπως διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό «και σε κάθε περίπτωση εντός της ερχόμενης εβδομάδας» συνάντηση με τους Υπουργούς Ενέργειάς και Οικονομικών για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο Κούσιος μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, σχολίασε τη λύση

που βρέθηκε στο παρά πέντε της διακοπής ρεύματος, τονίζοντας ότι «δεν ήταν καλύτερα τα νέα, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι αποφεύγονται τα μέτρα; Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Οικονομικών, ανταλλάξαμε απόψεις, είχα συζητήσει το θέμα και με την πρόεδρο της ΑΗΚ, έπρεπε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία. Όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, έπρεπε να τύχουν συγκεκριμένου χειρισμού για να υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας».

Σε ερώτηση για τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης να μην κάνει διαπραγματεύσεις υπό την απειλή μέτρων, απάντησε «δεν έγινε παρέκκλιση ακριβώς, η Υπουργός Ενέργειας και ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσαν να συζητούν με τις συντεχνίες όταν είχαν εξαγγελθεί μέτρα και ακριβώς ο Υπουργός Εργασίας καθηκόντως, ως θεματοφύλακας της εργασιακής ειρήνης είχε καθήκον να κάνει παρέμβαση».

Ξεκαθάρισε ότι η δική του διαβούλευση δεν είχε να κάνει με τα επιμέρους θέματα και τα ζητήματα των συντεχνιών. «Δεν θα μπορούσαν οι αρμόδιοι υπουργοί να συζητήσουν με τις συντεχνίες όταν είχαν ανακοινωθεί απεργιακά μέτρα. Η παρέμβαση μου ήταν για να μπορέσει να υπάρξει διάλογος χωρίς να υπάρχουν εν ισχύι απεργιακά μέτρα».

Ερωτηθείς εάν έταξε κάτι στις συντεχνίες, απάντησε ότι «σαφέστατα και δεν δεσμεύτηκα για οποιοδήποτε θέμα είναι της αρμοδιότητας των συναδέλφων μου. Το τι θα μπορούσα να κάνω είναι να πειστούν οι συντεχνίες να αναστείλουν τα μέτρα για να διεξαχθεί διάλογος».

Όσον αφορά γιατί ο διάλογος δεν έγινε τόσο καιρό, δήλωσε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου με την ανακοίνωση των απεργιακών μέτρων δεν υπήρχε δυνατότητα από μέρους των συναδέλφων μου, και δεν θα ήταν σωστό και επικροτώ τη στάση τους, να διαπραγματεύονται κάτω από την πίεση απεργιακών μέτρων και εν μέσω μιας πίεσης που είναι προφανές ότι εξασκείται μέσω των μέτρων».

Πρόσθεσε ότι προηγήθηκαν παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις με συντεχνιακούς παράγοντες. 

Διαβάστε επίσης: 

Αναστολή των απεργιακών μέτρων στην ΑΗΚ- Κανονικά η ηλεκτροδότηση την Τετάρτη

Συνδικαλιστές ΑΗΚ: Σε περίπτωση αδιεξόδου, νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Keywords
Τυχαία Θέματα