Απαραίτητη η λύση του Παλαιστινιακού, είπε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ στη ΓΣ ΟΗΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, κατά τη χθεσινή του ομιλία στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα προ του Πολέμου των Έξι Ημερών (1967) με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμφώνως προς το σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης που είχε υιοθετηθεί από τον Αραβικό

Σύνδεσμο. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε καθόλου στις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη με αμερικανική διαμεσολάβηση με στόχο την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.

«Η Σαουδική Αραβία τονίζει ότι για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής είναι απαραίτητο να εξευρεθεί μία συνολική και δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, κατά τρόπον ώστε να συσταθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Μπιν Φαρχάν, προσθέτοντας ότι καταδικάζει τις «κατάφορες παραβιάσεις των διατάξεων του διεθνούς δικαίου» και «κάθε μονομερή κίνηση που εμποδίζει την εξεύρεση τρόπων πολιτικού τερματισμού της διένεξης». «Η Σαουδική Αραβία στηρίζει το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί να συμβάλει στην ασφάλεια και σταθερότητα της Μέσης Ανατολής μέσω συνομιλιών», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σαουδάραβα Υπουργού Εξωτερικών, παρούσα στη Γενική Συνέλευση ήταν Ισραηλινή διπλωμάτης. Όπως επισημαίνουν ισραηλινά μέσα, η διπλωμάτης είχε λάβει ρητή εντολή από τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας της στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, να δώσει το παρών κατά την ομιλία του Μπιν Φαρχάν, παρότι είχε ήδη αρχίσει το Εβραϊκό Σάββατο, κατά το οποίο ουδέποτε Ισραηλινός διπλωμάτης δεν παρίσταται σε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου του ΟΗΕ. Η κίνηση αυτή, η οποία σχολιάσθηκε θετικά από Ισραηλινούς σχολιαστές, ερμηνεύθηκε ως ανταπόδοση προς την αντίστοιχη απόφαση της σαουδαραβικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον οργανισμό, να μην αποχωρήσει ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ενόσω ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, εκφωνούσε προχθές την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ωστόσο, στα ισραηλινά ΜΜΕ επισημάνθηκε ότι, ενώ το κύριο θέμα που εξέθεσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός στην ομιλία του ήταν οι επαφές που πραγματοποιούνται με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία, αντιθέτως ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα.

Στο μεταξύ, παραμένει έντονο το ενδιαφέρον της ισραηλινής ειδησεογραφίας ως προς το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να αναπτύξει αμερικανική τεχνογνωσία που θα της επιτρέψει τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων στο έδαφός της για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε χθες το έγκυρο ισραηλινό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 12», μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας που εκπροσωπούν τη χώρα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας εξέφρασαν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους στο ενδεχόμενο να επιτραπεί στη Σαουδική Αραβία να εμπλουτίσει ουράνιο στο έδαφός της, προβάλλοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρηνικού οπλοστασίου στην περιοχή. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το «Κανάλι 12», το έγγραφο που υπογράφεται από Ισραηλινούς εμπειρογνώμονες, επικρίνονται φερόμενες συγκαταβατικές ενέργειες του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, που δεν αποτρέπουν την αμερικανική πλευρά να παράσχει στο Ριάντ την απαραίτητη τεχνογνωσία για ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος. Το έγγραφο των Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων φέρεται να έχει ήδη διαβιβαστεί στο περιβάλλον του διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του «Καναλιού 12» το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδονται οι αιτιάσεις των μελών της ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας «περί συγκαταβατικών κινήσεων του Βενιαμίν Νετανιάχου ως προς το συγκεκριμένο θέμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα