Απάντηση στην σύλληψη Αμπντεσλάμ οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Ως άμεσα συνυφασμένες με την σύλληψη του εγκεφάλου των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, την περασμένη Παρασκευή, Αμπντεσλάμ θα πρέπει να θεωρούνται οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Νικόλα Στυλιανού, Ειδικό σε θέματα Ασφάλειας και Στρατηγικής.

Ο κ.Στυλιανού συμπληρώνει ότι στο Βέλγιο εδρεύει ευρύτατο δίκτυο, υποστηρικτικό και επιχειρησιακό, του Ισλαμικού Κράτους, το

οποίο δρα ανεξάρτητα από τη μητρική οργάνωση στη Συρία. Μπορεί, δηλαδή, χωρίς να λάβει άμεσα οδηγίες από τη Συρία, να λαμβάνει δράση αυτόνομα και να ενεργοποιείται κατά βούληση κι όποτε κριθεί αναγκαίο. Μιλούμε για άτομα που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση αναφέρει ο κ.Στυλιανού. Εντοπίζονται τεράστια προβλήματα στην ανίχνευση των συγκεκριμένων δικτύων, σημειώνει.

Η μη ανταλλαγή πληροφοριών «τρύπα» στην ΕΕ

Η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών δυσχεραίνεται από την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ να διαμοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες. Το ΙΚ έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής στο ότι είναι προσανατολισμένο προς τη διενέργεια κτυπημάτων εναντίον μαλακών στόχων που δεν τυγχάνουν επαρκούς φύλαξης, όπως εστιατόρια, χώροι διασκέδασης, αεροδρόμια και σταθμοί μετρό, αναφέρει ο κ.Στυλιανού.

Σχετικά με το πόσο αναμενόμενο ήταν το κτύπημα ο κ.Στυλιανού αναφέρει ότι ήταν αναμενόμενο το κτύπημα, υπό την έννοια του ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονταν στο στάδιο συντονισμού και σχεδιασμού, εδώ και αρκετούς μήνες.

Δεν επαρκεί η αύξηση του επιπέδου συναγερμού. Χρειάζεται διεύρυνση των δικτύων πληροφοριοδοτών, πάταξη των μεθόδων χρηματοδότησης, των εγκληματικών δικτύων που συνεργάζονται για έκδοση πλαστών ταυτοτήτων, διαβατηρίων κλπ, και αυξημένη συνεργασία των κρατών μελών ΕΕ, σημειώνει ο κ.Νικόλας Στυλιανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα