Απαντήσεις στα δημοσιεύματα του Al Jazeera θα δώσει ο ΥΠΕΣ

Απαντήσεις για τον σάλο, που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα του ''Al Jazeera'', σε σχέση με τις κυπριακές υπηκοότητες και τις κατηγορίες του διεθνούς δικτύου, αναμένεται να δώσει το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής.


Η επικεφαλής της έρευνας του  ''Al Jazeera'' για τα "χρυσά" κυπριακά διαβατήρια, Deborah Davies, μίλησε χθες αποκλειστικά στο "ΣΙΓΜΑ" και υπεραμύνθηκε των δημοσιευμάτων του καταρινού ειδησεογραφικού δικτύου, απορρίπτοντας τη θέση της κυβέρνησης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως "ανοησίες" τις τοποθετήσεις

του ΥΠΕΣ για δόλια κίνητρα, που συνδέονται με τις σχέσεις Κατάρ - Τουρκίας.

Αρχίσαμε, είπε, την έρευνά μας όταν πήραμε 2.500 ονόματα, πριν από μήνες, και δημοσιοποιήσαμε την ιστορία, όταν ολοκληρώσαμε την πολύ προσεκτική έρευνα, όταν πέρασε από τους συντάκτες μας και τους δικηγόρους μας και όταν ήμασταν έτοιμοι να την δημοσιεύσουμε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής, που συστάθηκε για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις επενδυτών, που ενδεχομένως να έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, λόγω παραπλάνησης και προσκόμισης πλαστών εγγράφων στις Αρχές.

Σύμφωνα με την κα Καλογήρου η Τριμελής Επιτροπή έχει, ήδη, ολοκληρώσει τον έλεγχο των 30 περιπτώσεων, για τις οποίες υπήρχε ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας και για την κάθε μια από αυτές κατέληξε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα, ενώ θα μελετηθούν και οι περιπτώσεις των προσώπων, που αναφέρονται στα δημοσιεύματα του Al Jazeera.

Η τριμελής Επιτροπής θα αποστείλει ολοκληρωμένη έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έλαβε, ήδη, σχετικές εκθέσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και αναμένεται να αποφασισθούν οι περαιτέρω χειρισμοί.

Στο μεταξύ η Αστυνομία διεξάγει έρευνα από τις 3 Ιουνίου σχετικά με τις διαρροές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε ότι αυτό, που διερευνάται είναι το κατά πόσο έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα και από ποια πρόσωπα και η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία.

Η Βουλή διαβεβαίωσε, εξάλλου, την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή από τις Υπηρεσίες της σχετικά με τις πολιτογραφήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα