Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα για την άδεια πατρότητας

Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τους δικαιούχους της άδειας πατρότητας δίνει σήμερα το SigmaLive.

Μετά από σωρεία ερωτημάτων που κατέφθασαν από τους αναγνώστες, επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο απάντησε στα ερωτήματα κι έδωσε τις κατάλληλες διευκρινίσεις σε σχέση με μια σειρά ζητημάτων.

Πότε πρέπει να υποβληθεί η αίτηση;

Ο νέος πατέρας θα πρέπει να ενημερώσει γραπτώς τον εργοδότη τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της άδειας.

Οι ανύπαντροι πατέρες δικαιούνται άδεια πατρότητας;

Όχι. Η άδεια δίδεται υπό την προϋπόθεση ότι το ζευγάρι είναι παντρεμένο. Γι’ αυτό το λόγο στο έντυπο που καλείται να συμπληρώσει ο αιτών, δίδεται αυτούσιος ο ορισμός του συζύγου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η άδεια μπορεί να ληφθεί ταυτόχρονα με άδεια μητρότητας;

Ναι. Οι γονείς του νέου παιδιού κατά κανόνα λαμβάνουν την άδεια μητρότητας και πατρότητας σε περιόδους που συμπίπτουν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, η άδεια μητρότητας για ένα παιδί, ορίζεται στις 18 εβδομάδες, από τις οποίες οι 2 πρέπει να ληφθούν υποχρεωτικά πριν από τον τοκετό. Από την άλλη, η άδεια πατρότητας ορίζεται στις 2 εβδομάδες, που πρέπει να ληφθούν μέχρι και 16 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση όμως που η μητέρα επιλέξει να λάβει την άδεια 9 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ ο πατέρας επιλέξει να λάβει την άδεια του την 10η εβδομάδα, τότε αυτές εκ των πραγμάτων δεν συμπίπτουν.

Πόσο αυξάνεται η άδεια πατρότητας αν γεννηθούν δίδυμα;

Καθόλου. Η άδεια πατρότητας παραμένει σταθερή στις 2 εβδομάδες, ενώ η άδεια μητρότητας αυξάνεται κατά 4 εβδομάδες ανά επιπλέον παιδί που γεννιέται από τον ίδιο τοκετό (δηλαδή στα τρίδυμα η άδεια ορίζεται στις 26 εβδομάδες. Εκείνο που αλλάζει στην άδεια πατρότητας, είναι το περιθώριο εντός του οποίου μπορεί να ληφθεί η άδεια πατρότητας, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την άδεια μητρότητας.

Πόσο είναι το επίδομα που δίνεται;

Το σχετικό επίδομα που λαμβάνει ο δικαιούχος πατέρας, είναι στο 72% των απολαβών, όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία.

Ποιοι τοκετοί καλύπτονται φέτος;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο νόμος καλύπτει τουλάχιστον τους πατέρες των παιδιών που γεννήθηκαν από τον Μάιο κι έπειτα, πλην κάποιων εξαιρέσεων οι οποίες ορίζονται από το νόμο

Keywords
Τυχαία Θέματα