Παρασκηνιακές συναντήσεις αρχηγών στον ενδιάμεσο

Η κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών και της Συμμαχίας Πολιτών αποτελεί, ίσως, μονόδρομο, υπό τα διαμορφωθέντα δεδομένα.

Με την ολοκλήρωση των καταστατικών και εκλογικών συνεδρίων των κομμάτων, η προσοχή όλων θα στραφεί αποκλειστικά στην επόμενη εκλογική μάχη, που δεν είναι άλλη από τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δώδεκα μήνες ακριβώς. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, συγκεντρώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία αναζητούν

συμμαχίες για τον καταρτισμό κοινού ψηφοδελτίου. Η κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές τής ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών και της Συμμαχίας Πολιτών, αποτελεί ίσως μονόδρομο, για δύο ουσιαστικά λόγους.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη δυνατότητα που θα προσφέρει η συνεργασία στα εν λόγω κόμματα να «κρύψουν» ποσοστά και εκλογικές αδυναμίες. Άλλο να κατέλθεις μόνος και να λάβεις, για παράδειγμα, 3% κι άλλο μέσα σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο τεσσάρων κομμάτων να καταγράψεις 9%, εκλέγοντας μάλιστα και έναν κοινό ευρωβουλευτή.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την απειλή που ονομάζεται ΕΛΑΜ. Τα κόμματα του ενδιάμεσου γνωρίζουν ότι, εάν δεν ενώσουν δυνάμεις σε αυτές τις ευρωεκλογές, η έκτη έδρα της Ευρωβουλής κινδυνεύει να χαθεί και να καταλήξει στο εκλογικά ανερχόμενο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Στα κομματικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια συζητείται και ένας τρίτος λόγος, που είναι ο οικονομικός, και αφορά την έκτακτη χορηγία που δίδεται στα κόμματα κατ’ αναλογίαν των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.

Αν και η έκτακτη χορηγία με βάση τη νομοθεσία αφορά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εντούτοις υπάρχει το παραθυράκι στον νόμο, που δίνει το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει, αν θα δοθεί και σε άλλη εκλογική διαδικασία. Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, τα κόμματα του ενδιάμεσου, ενδεχομένως, με ένα κοινό ψηφοδέλτιο, να ευνοούνται και στο ζήτημα της κρατικής χορηγίας.

Δεκαήμερο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων

Η κάθοδος της Ελένης Θεοχάρους στην Κύπρο, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (24/5), σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», δρομολογεί σειρά διαβουλεύσεων ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο τη συνεννόηση για τις ευρωεκλογές, αλλά και την «ορφανή» 56η έδρα στη Βουλή. Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέλεξε να παραμείνει στο νησί για ένα δεκαήμερο, με στόχο να προχωρήσουν ή, αν είναι δυνατόν, να κλείσουν τα εκκρεμούντα αυτά ζητήματα.

Όπως πληροφορούμαστε, εντός της ερχόμενης εβδομάδας έχει προγραμματιστεί γεύμα των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών του ενδιάμεσου που συμπορεύτηκαν στις Προεδρικές Εκλογές. Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Περδίκης θα συναντηθούν, για να συζητήσουν τόσο για τις προθέσεις τους στις ευρωεκλογές όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι για την έδρα.

Πάντως, το ΔΗΚΟ τις προηγούμενες εβδομάδες βρισκόταν εκτός κάδρου σε σχέση με τα όποια σενάρια συνεργασιών εν όψει των εκλογών του ‘19. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να θεωρηθεί δεδομένο, με τις πιθανότητες, όμως, να γέρνουν την πλάστιγγα στην επιλογή της αυτόνομης καθόδου. Παράλληλα, συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται να γίνουν σε διμερές, αλλά και τριμερές επίπεδο. Κοινός παρονομαστής αυτών των συναντήσεων είναι οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών.

Σε διμερές επίπεδο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει συνάντηση τετ-α-τετ ανάμεσα σε Σιζόπουλο και Περδίκη. Ως γνωστόν, τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ έχουν εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του κινήματος να προβεί στις απαραίτητες επαφές για συνεργασίες, με προτεραιότητα το κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, για επανάληψη της συνεργασίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο στις περασμένες ευρωεκλογές του ‘14. Απ' εκεί και πέρα, ανοικτό κανάλι επικοινωνίας φαίνεται να έχουν σε μια τριμερή μορφή οι Γιώργος Περδίκης, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Λιλλήκας, οι οποίοι ενδέχεται επίσης να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Περδίκης φέρεται να έχει μεταβιβάσει ήδη την πρότασή του σε ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Πρόταση, η οποία αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με επιφύλαξη, αν όχι με αρνητισμό, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ένεκα της συμμετοχής τού Γιώργου Λιλλήκα στο άρμα του ενδιάμεσου. Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, με τις επικείμενες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών του ενδιάμεσου να αποτελούν καταλύτη τόσο στο «γήπεδο» των ευρωεκλογών όσο και στο ζήτημα της έδρας.

Ξεκάθαρος στόχος για ΕΛΑΜ

Την ίδια ώρα, στο ΕΛΑΜ έχουν θέσει ξεκάθαρα ως στόχο να κερδίσουν μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχει ξεκινήσει να στήνεται ο προεκλογικός μηχανισμός και να προετοιμάζεται η οργανωτική δομή του κόμματος. Τη δεδομένη στιγμή, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν το ψηφοδέλτιο θα είναι αμιγώς κομματικό ή αν θα γίνει μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν στους υποψηφίους προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον στενό τους πυρήνα.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, στο ψηφοδέλτιο να είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Χρίστος Χρίστου. Αυτά, ωστόσο, είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ΕΛΑΜίτες σε κατοπινό στάδιο και αφού ζυγίσουν όλα τα δεδομένα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων Προεδρικών Εκλογών (σ.σ. έλαβαν 5,65%, που μεταφράζεται σε 21.849 ψήφους), τους δίνει κάθε δικαίωμα να ευελπιστούν σε εκλογή ευρωβουλευτή.

Παράλληλα, με αφορμή δημοσίευμα στα παραπολιτικά της εφημερίδας «Φ», περί προσέγγισής τους με την Ελένη Θεοχάρους, ξεκαθάρισαν ότι ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο και ούτε πρόκειται να συνεργαστούν με κανένα άλλο κόμμα του «ενδιάμεσου - ομοσπονδιακού» χώρου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και το κίνημα «Αλληλεγγύη», σε ανακοίνωσή του, αρνήθηκε, επίσης, με τη σειρά του, την όποια διαβούλευση με το ΕΛΑΜ.


Από την εφημερίδα "Σημερινή" της Κυριακής 27/5*

Keywords
Τυχαία Θέματα