ΑΟΖ: Μετά τις πολύμηνες συζητήσεις, οι υπογραφές

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αυριανή και μεθαυριανή μέρα για τα ενεργειακά μας ζητήματα, καθώς, μετά από ζυμώσεις και πολύμηνες συζητήσεις, θα "πέσουν" οι υπογραφές των συμβολαίων με τους κολοσσούς ENI, TOTAL, Qatar και ExxonMobil για την παραχώρηση οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς έρευνας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, της υφυπουργού Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας,

Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Διπλωματικές πηγές, συνδέουν την παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι ο πρώην Πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil είναι ο νυν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Ως εκ τούτου, το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι σαφώς έντονο.


Η τελετή στο Προεδρικό μέγαρο, γίνεται στον απόηχο της τετραμερούς Διάσκεψης των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι οι υπογραφές των συμφωνιών θα γίνουν σε δύο δόσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Ενέργειας, οι τελετές υπογραφής των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 6, 8 και 10, της κυπριακής ΑΟΖ, θα πραγματοποιηθούν στο Προεδρικό ως ακολούθως:

• Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, στις 9 π.μ.: ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., για Τεμάχιο 10

• Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, στις 9 π.μ.: Eni Cyprus Limited για Τεμάχιο 8 και Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V., για Τεμάχιο 6


Τρυπάνι το συντομότερο

Στο μεταξύ, μιλώντας την Τρίτη στο "Μεσημέρι και Κάτι" του Σίγμα, ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας, τόνισε τη σημασία της ταχείας διαδικασίας εξερεύνησης του υποθαλάσσιου χώρου.

"Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν δύο φάσεις: Η φάση της εξερεύνησης του υποθαλάσσιου χώρου, βυθού και υπεδάφους, που ουσιαστικά αποτελεί την υφαλοκρηπίδα, και στη συνέχεια είναι η εκμετάλλευση. Η πρώτη φάση είναι αρκετά χρονοβόρα. Πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί, να έρθουν εταιρείες, να γίνουν δειγματοληψίες... Όλα αυτά τα πράγματα, οπωσδήποτε καθυστερούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μεγάλη καθυστέρηση δεν ωφελεί και πρέπει το συντομότερο να "μπει" το γεωτρύπανο", εξήγησε ο Καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα