Άντρος: Η λύση δύο κρατών παίρνει σάρκα και οστά (vid)

Την άποψη ότι η λύση «δύο κρατών» για το Κυπριακό παίρνει «σάρκα και οστά» εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο και επικαλούμενος τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου και όσα του μετέφερε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο κος Κυπριανού ανέφερε πως όταν ο Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε στην πρόταση Τσαβούσογλου περί «δύο κρατών»

ή «συνομοσπονδίας», ο Τούρκος ΥΠΕΞ τον ρώτησε πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά προτείνει κάτι τέτοιο, υπονοώντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενδέχεται να απομακρυνθεί από την ομοσπονδία και να κατευθυνθεί προς μια διχοτομική λύση.

«Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα, αλλά θα φροντίσω να μάθω περισσότερα σε συναντήσεις που θα έχω με Τουρκοκύπριους ηγέτες. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι το τελευταίο διάστημα, αυτή η συζήτηση για το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών παίρνει σάρκα και οστά, ακούγεται από διάφορες κατευθύνσεις. Δεν σας κρύβω ότι ξένοι διπλωμάτες μου το έχουν θέσει υπό μορφή ερωτήματος, δηλαδή αν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Πρόκειται για φίλους μας πρέσβεις που ανησυχούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να τερματιστεί», είπε.

Διαβάστε επίσης: Αποδοχή και όχι διαπραγμάτευση του πλαισίου ζητάει ο Μουσταφά Ακιντζί

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εν λόγω διπλωμάτες επικαλούνται πληροφορίες που έχουν από συζητήσεις σε διάφορους χώρους.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για θεσμικής ή εξωθεσμικής φύσεως συζητήσεις, ο κος Κυπριανού απάντησε ότι πρόκειται τόσο για θεσμικές όσο και για κοινωνικές συζητήσεις.

Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο δεν θα επιτρέπει την διεξαγωγή διαλόγου δεν θα οδηγήσει πουθενά, λέγοντας ότι ήδη η κατάσταση στην τ/κ κοινότητα εξελίσσεται αρνητικά, λόγω της οικονομικής και στρατιωτικής εξάρτησης η οποία σταδιακά παίρνει την μορφή πλήρους ελέγχου από πλευράς Τουρκίας σε όλους τους τομείς.

«Αν περάσει κάποιος χρόνος, το να συζητάμε στο πλαίσιο της ομοσπονδίας θα ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας και θα οδηγηθούμε προς άλλες εξελίξεις», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι πλέον αποτελεί επίσημη θέση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί ένας «νέος δρόμος» στο Κυπριακό, δεδομένου ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο» ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στην ε/κ κοινότητα, ο κος Κυπριανού διαφώνησε με την προσέγγιση.

Διαβάστε επίσης: Δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας λέει η Άγκυρα

«Χαίρομαι γιατί προς το παρόν υπάρχει αντίσταση στην συγκεκριμένη προσέγγιση από μερίδα της τ/κ κοινότητας. Γιατί όμως το θέτει η Τουρκία; Το θέτει διότι δεν διεξάγεται διάλογος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση ομοσπονδίας», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία που του έδωσε ο Τ/κ ηγέτης και είτε να καταλήξουμε σε συμφωνία στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, είτε να εκθέσει τον κο Ακιντζί γιατί έκανε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που τον αφήνει εκτεθειμένο.

Όσον αφορά στην μη αποτελεσματικότητα του «blame game» το οποίο στατιστικά δεν μας δείχνει κερδισμένους όταν αυτό διεξάγεται, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι υπήρχαν εποχές που «βρίσκαμε δίκιο», διαφωνώντας στην προσέγγιση ότι η διεθνής κοινότητα ενδεχομένως έχει συνωμοτήσει ενάντια στους Ελληνοκύπριους.

Υπενθύμισε επίσης την πολύ καλή αξιολόγηση που είχε τύχει ο Αντόνιο Γκουτέρες όταν εξελέγη στο τιμόνι του ΟΗΕ.

Ο κος Κυπριανού υποστήριξε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι «ένα και μοναδικό», ωστόσο η Κυβέρνηση επιχειρεί σκοπίμως να μπερδέψει την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ, παραλείποντας «λέξεις» από τις δηλώσεις Ακιντζί οι οποίες αλλάζουν πλήρως το νόημα της ουσίας.

«Η Κυβέρνηση, και δεν είναι η πρώτη φορά, μετέρχεται τέτοιων μεθόδων για να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Ο κος Προδρόμου παρέλειψε να κάνει αναφορά σε μια λέξη η οποία έχει εξαιρετική σημασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κος Ακιντζί δήλωσε ότι “το πλαίσιο Γκουτέρες δεν αφορά στην ασφάλεια και στην συνθήκη εγγυήσεων”. Ο κος Ακιντζί είπε ότι “το πλαίσιο Γκουτέρες δεν αφορά μόνο στην ασφάλεια και στην συνθήκη εγγυήσεων”. Έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση παρερμηνεύει σκόπιμα δηλώσεις για να στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κοινή γνώμη και να προωθεί την επικοινωνιακή της πολιτική», σημείωσε.

Τέλος, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τι θέλει ο κος Αναστασιάδης για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την μεγάλη ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση κι επανέλαβε ότι η δήλωση Ακιντζί είχε ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας, την οποία «αντί να την μετατρέψουμε σε παράθυρο και πόρτα, αλλά αντί τούτου προσπαθούμε να την κλείσουμε».

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση με τον Άντρο Κυπριανού στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα