Αντίθετη με τις τροποποιήσεις του ΥΠΑΜ η Ψυχιατρική Εταιρία Κύπρου

Η Ψυχιατρική Εταιρία Κύπρου εκφράζει τις ανησυχίες της για προτεινόμενες τροποποιήσεις που προωθούνται στον περί Εθνικής Φρουράς νόμο και αφορούν στρατιώτες που πάσχουν από ψυχική διαταραχή, όπως αυτές αναφέρονται στο σημερινό τύπο.

Διαβάστε ακόμη: Αναστολή άδειας κυνηγετικών όπλων στους φυγόστρατους

Οι αναφερόμενες προτάσεις που μας ανησυχούν, αφορούν στη στέρηση του δικαιώματος εργασίας στη δημόσια υπηρεσία και στη στέρηση του φοιτητικού επιδόματος σε ασθενείς με ψυχική διαταραχή που βρίσκονται σε αναστολή στράτευσης για λόγους ψυχικής υγείας.

Πρόκειται

για νεαρούς ασθενείς που δεν είναι φυγόστρατοι αλλά βρίσκονται σε προβλεπόμενη και δικαιολογημένη αναστολή στράτευσης για λόγους υγείας, με πιστοποιητικό από Ψυχίατρο και εισήγηση από δευτεροβάθμια επιτροπή Ψυχιάτρων που ελέγχει την ψυχική ικανότητα των στρατευσίμων.

Οι κρατικές κοινωνικές παρεμβάσεις σε πληθυσμό ψυχικά ασθενών οφείλουν να έχουν προσανατολισμό στη στήριξη των ασθενών αυτών, αφού αποτελούν ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Στήριξη γίνεται με αύξηση της προσβασιμότητας των ασθενών στην αγορά εργασίας και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ώστε να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να επανακτήσουν την κοινωνική τους λειτουργικότητα.

Όμως, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή αποκλεισμό των ασθενών από την εργασία και μείωση της προσβασιμότητας τους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση μέσω κοψίματος της φοιτητικής χορηγίας.

Τέτοια μέτρα που τιμωρούν τον ψυχικά ασθενή επειδή αρρώστησε, με περιορισμό κοινωνικών δικαιωμάτων εργασίας και μάθησης, εκτιμούμε ότι δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του, αλλά αντιθέτως συντελούν στη διατήρηση και επιδείνωση της ψυχικής διαταραχής. Σε πρακτικό επίπεδο, οι ασθενείς στρατιώτες από το φόβο της τιμωρίας δε θα επιδιώκουν ψυχιατρική αξιολόγηση και θεραπεία, αλλά θα κρύβουν το πρόβλημα υγείας τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα για την προσωπική τους υγεία και για την Εθνική Φρουρά.

Η Ψυχιατρική Εταιρία είναι έτοιμη να συμβάλει στον επιστημονικό διάλογο περί ψυχικής υγείας των ασθενών αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα