Αντιπαράθεση Κάμερον - Κόρμπιν λίγο πριν τη διαδοχή

Ο υπό παραίτηση Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον υπό αμφισβήτηση ηγέτη των Εργατικών να παραιτηθεί για το καλό της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό μετά από το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.

Όπως είπε ο κ. Κάμερον, μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Συντηρητικού Κόμματος να παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών ο κ. Κόρμπιν, αλλά δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον. «Θα έλεγα,

για όνομα του Θεού, άνθρωπε, φύγε», είπε ο Πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι δεν στήριξε αρκετά την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Οι εσωτερικές διεργασίες στα δύο μεγάλα κόμματα, εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον στους Συντηρητικούς όσο και ως προς την αμφισβήτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν στου Εργατικούς.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα επίσημων υποβολών υποψηφιότητας για τη διαδοχή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να ηγηθεί του κόμματος και της χώρας όντας εκείνος που μπορεί να ενώσει τη χώρα μετά τη διαίρεση που προκάλεσε το δημοψήφισμα. Ο κ. Κραμπ συμπεριέλαβε στα διαπιστευτήριά του την ταπεινή καταγωγή του, ενώ αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Νυν και πρώην υπουργοί και άλλα στελέχη του κόμματος έχουν πει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας, όπως οι Τζέρεμι Χαντ, Νίκυ Μόργκαν, Λίαμ Φοξ και Τζον Μπάρον, ενώ αναμένεται η υποβολή υποψηφιότητας των δύο επικρατέστερων διαδόχων του κ. Κάμερον, του Μπόρις Τζόνσον και της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο νέος ηγέτης του κόμματος και νέος Πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στους Εργατικούς πιθανώς εντός της ημέρας αναμένεται η επίσημη κίνηση πρόκλησης εσωκομματικών εκλογών με επιστολή προς την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που θα υπογράφουν 51 βουλευτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο επικρατέστερων αντιπάλων του κ. Κόρμπιν στις αναμενόμενες εσωκομματικές εκλογές, του Τομ Γουάτσον και της Άντζελα Ιγκλ για το ποιος από του δύο πρέπει να διεκδικήσει την αρχηγία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα