Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ- Κυβέρνησης για συνέντευξη Αναστασιάδη

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο lifo.gr, ο ΠτΔ μίλησε για το Κυπριακό, τις εκλογές στη Τουρκία, την ΑΟΖ, την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο αλλά και τη λύση του Κυπριακού. Μια απάντησή του σε ερώτηση

για τη λύση δύο κρατών οδήγησε σε πολιτική αντιπαράθεση ΑΚΕΛ με Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.

Η ερώτηση και η απάντηση του Προέδρου:

ΕΡ: Μήπως, τελικά, ο χρόνος έχει δείξει ότι είναι πιο ωφέλιμο να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη αντί για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία;

ΑΠ: Θα ήταν αδιανόητο αυτήν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, έχοντας στη βάση της όσα έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν, δηλαδή την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, να συζητάμε κάτι διαφορετικό. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις των Τούρκων, τις αρνητικές συνέπειες της παράτασης του αδιεξόδου, θα ήταν καλό να προβληματιστεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ως προς το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική αδιαλλαξία, η αδυναμία επίτευξης λύσης, αλλά και το πώς θα υπάρξει η αναγκαία ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο.

Την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ:

Αύριο διεξάγονται οι πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Εκλογές καθοριστικές για την πορεία της χώρας και -φυσιολογικά- για την πορεία του Κυπριακού.

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αναμένεται να σταλεί στην περιοχή ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να ανιχνεύσει κατά πόσο ωρίμασαν ή όχι οι συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν χωρούν μασημένα λόγια.

Το τι πρέπει να κάνουμε το έχει διαγράψει επανειλημμένα και ξεκάθαρα ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ: ουσιαστική προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποτελεί η συνέχιση του διαλόγου από εκεί που είχε μείνει, στη βάση του πλαισίου της 30ης Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολική διευθέτηση. Ζητά μάλιστα από τους δύο ηγέτες να ανακτήσουν την αίσθηση του επείγοντος, να επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη και να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα πολιτικής βούλησης.

Πώς εξυπηρετείται αυτός ο στόχος όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη μια δηλώνει ότι «η επανένωση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο» και την επομένη αφήνει να νοηθεί ότι, σε ευθετότερο χρόνο, θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμα και για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών αντί της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας;

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και στον κυπριακό λαό.

Λίγο αργότερα γραπτή απάντηση έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου στο ΑΚΕΛ:

Εν όψει της εξαγγελλόμενης προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ανιχνεύσει και να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν από την πρώτη μέρα μετά τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και αναφερόμενοι σε σημερινή τοποθέτηση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, είναι καλά να επισημάνουμε τα εξής:

Πράγματι, ο Γ.Γ. στην έκθεσή του αναφέρεται στην αποστολή “ενός ανώτερου αξιωματούχου των Η.Ε. για να έχει εις βάθος διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές”. Αυτό επιβεβαιώνει την πρόταση που έκανε από την αρχή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο κ. Γκουτέρες έχει δίκιο όταν διαπιστώνει με ανησυχία ότι από το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά πέρασε σχεδόν ένας χρόνος χωρίς διαπραγματεύσεις. Όλοι –και ανάμεσά τους και το ΑΚΕΛ- διαπιστώσαμε εδώ και καιρό ότι βασική αιτία ήταν η απροθυμία της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία. Το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξαρτά τόσο τη στάση της όσο και τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση από τις εκάστοτε εξελίξεις στην Τουρκία, είτε πρόκειται για εκλογές είτε για δημοψηφίσματα κ.ο.κ. είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Δεν χρειάζεται βέβαια να διευκρινίσουμε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά σε καμία στιγμή δεν εξαρτούσε τη στάση και την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις από εκλογές σε άλλη χώρα.

Στην Έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει την ανάγκη για “ισχυρότερη πολιτική δέσμευση, κουράγιο και αποφασιστικότητα”, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανακτηθεί “η αίσθηση του επείγοντος” και να επιδειχθούν “ισχυρά και αναμφίβολα σημεία πολιτικής θέλησης”. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη μέρα μετά την επανεκλογή του, όταν μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του έγινε κατορθωτό να γίνει έστω εκείνη η πρώτη συνάντηση στη Λευκωσία, της 16ης Απριλίου 2018.

Επειδή όμως προβάλλονται αμφισβητήσεις, θα επαναλάβουμε ότι:

η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού. Η τουρκική κατοχή είναι παράνομη και δεν μπορεί να συνιστά κράτος. Εξάλλου, διαπραγματεύσεις γίνονται για να τερματισθεί η κατοχή. Άλλοι είναι εκείνοι που συζητούν για “δυο κράτη” και εκείνοι που καθημερινά προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν την κατοχή ως δήθεν κράτος –ακόμα και εκμεταλλευόμενοι τις διαπραγματεύσεις ή και τις όποιες προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος ή οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ως προς το ποιοί είναι εκείνοι που επεξεργάζονται την ιδέα να εγκαταλείψουν τις παραμέτρους των Η.Ε. και κάνουν λόγο για “δυο κράτη”, υπάρχει σαφής αναφορά στην Έκθεση του Γ.Γ. Πρόκειται για την παράγραφο 8, την οποία υποθέτουμε ότι θα έχει επισημάνει και το Π.Γ. του ΑΚΕΛ.

Η απάντηση στις αμφισβητήσεις για την πολιτική βούληση του Προέδρου για λύση είναι απλή και αδιάσειστη: εάν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα είχαμε τις πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έφερε τη διαπραγμάτευση σε πολύ σημαντικές συγκλίσεις και έφτασε τόσο κοντά σε συμφωνία, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορούσε να επιτευχθεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των θέσεων που προέβαλε, εκτός του «Πλαισίου Γκουτέρες».

Η συστηματική προσπάθεια του ΑΚΕΛ είτε να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν επιθυμεί τη διαπραγμάτευση είτε να παρεκτρέψει το κεντρικό ζητούμενο, για μια συμφωνία χωρίς κηδεμόνευση και παρεμβάσεις της Τουρκίας σε συζητήσεις σχετικά με …ημερομηνίες είτε και τώρα για να αμφισβητεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει μια συμφωνία στη βάση των όσων προνοούν οι Αποφάσεις των Η.Ε.:

δείχνει ότι και πάλι ξεχνούν ότι με δεδομένη την τουρκική στάση, αν δεν ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα υπήρχε καν Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, δεν θα υπήρχε η σημαντική πρόοδος την οποία καταγράφει στην Παράγραφο 22 της έκθεσης ο Γ.Γ. και δεν θα είχαμε φτάσει στον “σκληρό πυρήνα” του κυπριακού ζητήματος με σαφείς τοποθετήσεις των Η.Ε. για την ασφάλεια της Κύπρου και του κυπριακού λαού χωρίς έλεγχο της Τουρκίας,

δεν φαίνεται να βοηθά ούτε τη διαπραγμάτευση ούτε την αποτελεσματική προώθηση των ελληνοκυπριακών θέσεων για μια λύση με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της απελευθερωμένης Κύπρου, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβάσεις από την Τουρκία.

Απάντηση στο ΑΚΕΛ έδωσε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου:

Κυπριακό – Ορθή η τοποθέτηση του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει συνέντευξη του ΠτΔ ως προς το κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για την απάντηση του ΠτΔ σε ερώτηση για την λύση δυο κρατών, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε:

«Μια ορθή πολιτική τοποθέτηση. Θέλουμε μέσα από την λύση της ΔΔΟ, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Αυτή ήταν κατά την άποψη μας η ουσία της δήλωσης του Προέδρου. Αλίμονο να παρερμηνεύουμε όταν ο Πρόεδρος ενός κράτους μιλά για την αναγκαιότητα μέσα από την λύση να διασφαλίσεις την ασφάλεια των πολιτών σου. Εγώ θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο, με διχοτόμηση δεν διασφαλίζεις την ασφάλεια των πολιτών σου».

Keywords
Τυχαία Θέματα