Αντίγραφο σταυρού από Καρπάσια παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών ο Kαρούσος

Αντίγραφο ενός ριπιδίου με σταυρό από τα ιερά κειμήλια της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού των Μαρωνιτών στην κατεχόμενη Καρπασία, παρέδωσε την Τρίτη στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, Σελήμ Σφέιρ, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Παραδίδοντας το πιστό αντίγραφο του εκκλησιαστικού κειμηλίου, ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ως ο κύριος διαχειριστής και θεματοφύλακας

της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διαφύλαξε το ιερό αυτό κειμήλιο.

Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζοντας τη λειτουργική και λατρευτική του σημασία για την Μαρωνίτικη Κοινότητα της Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου φρόντισε να ετοιμαστεί από το Ινστιτούτο Κύπρου, ένα ακριβές αντίγραφό του, το οποίο έχω την τιμή και την ευχαρίστηση να σας παραδώσω, προκειμένου να συνεχίσετε με αυτό την ιερή λειτουργική σας παράδοση, στον ίδιο τον χώρο προέλευσής του».

Παραλαμβάνοντας το Σταυρό, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών  ευχαρίστησε τον Υπουργό για την απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για  δημιουργία πιστού αντιγράφου σημειώνοντας ότι «ο σταυρός θα μεταφερθεί στην Μαρωνίτικη Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια, από όπου προέρχεται ο αυθεντικός σταυρός».

Επικροτώντας την απόφαση της τότε Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Καρπασίας, να προσφέρει τον αυθεντικό σταυρό στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών είπε ότι «διασφαλίστηκε με αυτό τον τρόπο τόσο η φύλαξή του όσο και η έκθεσή του στο ευρύτερο κοινό της Κύπρου και του εξωτερικού για να γνωρίσει ο κόσμος την πλούσια παράδοση της Μαρωνίτικης Κοινότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  «ο λειτουργικός αυτός σταυρός είναι καμωμένος από κράμα χαλκού και σιδήρου και χρονολογείται κάπου στα τέλη του 12ου, αρχές 13ου αιώνα».

Περιήλθε στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 1966, για να εκτεθεί αργότερα στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στο Κάστρο της Λεμεσού.

Ο σταυρός «είναι αμφίπλευρος και στο μέσον της μίας πλευράς απεικονίζεται παράσταση της Σταύρωσης, με επιγραφή δεξιά, αριστερά και πάνω από τον Εσταυρωμένο Χριστό, ενώ πιο κάτω παρουσιάζεται το άνω μέρος του Χριστού».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα