Αντίγραφα του ψηφιακού Ηρόδοτου παρέδωσε το ΡΙΚ στο Κρατικό Αρχείο

Αντίγραφα 3716 ιστορικών αρχείων, τα οποία ψηφιοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II», παρέδωσε την Δευτέρα το ΡΙΚ στο Κρατικό Αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρει ότι τα αντίγραφα παραδόθηκαν, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ,

Θανάση Τσώκο, στον Αναπληρωτή Έφορο του Κρατικού Αρχείου Χρίστο Κυριακίδη. Η παράδοση των αρχείων, 3680 οπτικοακουστικά, συνολικής διάρκειας 450 ωρών και 36 μουσικά, διάρκειας 50 ωρών, δεικνύει τη σημασία που οι δύο Φορείς αποδίδουν στην φύλαξη ιστορικών ντοκουμέντων σε δύο διαφορετικούς, αλλά ασφαλείς αρχειακούς χώρους, σημειώνεται.

Τα δύο πρώτα αντίγραφα των ψηφιοποιημένων αρχείων καθώς και το πρωτότυπο υλικό φυλάσσονται στο Αρχείο του ΡΙΚ. Στο Κρατικό Αρχείο φυλάσσεται από το 2016 και το τρίτο αντίγραφο των ψηφιοποιημένων αρχείων της περιόδου του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Τονίζεται ότι η πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω του Αρχείου του ΡΙΚ και της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Ψηφιακού Ηρόδοτου https://www.digital-herodotus.eu/

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τόσο τα αρχεία τα οποία παραδόθηκαν σήμερα, όσο και εκείνα του 2016, αφορούν υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Αντιπροσωπεύουν τις πλέον κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του τόπου, όπως καταγράφηκαν αποκλειστικά από το ΡΙΚ κατά την περίοδο 1955-1990, σημειώνεται. Μικρό μέρος του υλικού της περιόδου 1974 καταγράφηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά εξασφαλίσθηκε με πλήρη δικαιώματα μετάδοσης από το ΡΙΚ.

Μετά την τελετή, αναφέρεται, ο κ. Τσώκος τόνισε ότι είναι καθήκον του ΡΙΚ στις μέρες μας να διαφυλάξει, να αποκαταστήσει, να ψηφιοποιήσει και να τεκμηριώσει το αρχειακό υλικό του. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις 170.000 επισκέπτες του Ψηφιακού Ηρόδοτου, ένας μεγάλος και πολύ υποσχόμενος αριθμός επισκεπτών, ο οποίος πολλαπλασιάζει την ευθύνη για να ολοκληρώσει την εθνική και ευρωπαϊκή αποστολή του για την καταγραφή και διαφύλαξη της ιστορίας. Από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε τη χαρά του Κρατικού Αρχείου για την παραλαβή του 2ου μέρους των πιστοποιημένων εγγράφων και τόνισε ότι η σημασία είναι διπλή, διότι το υλικό διαφυλάσσεται και είναι προσβάσιμο στους ερευνητές.

Το νέο υλικό, το οποίο θα φυλάσσεται από σήμερα και στο Κρατικό Αρχείο, αφορά τα οπτικοακουστικά αρχεία από την περίοδο της Αγγλοκρατίας και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ (1953-1960), την περίοδο της ανακήρυξης και λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έως τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής (1960-1974) και την περίοδο μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (1978-1990)

Τα μουσικά αρχεία αφορούν ανέκδοτο υλικό, με ηχογραφήσεις γνωστών Κυπρίων δημιουργών, όπως αυτό ηχογραφήθηκε είτε στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ, είτε σε ζωντανές συναυλίες και συγκεκριμένα τους Κύπριους δημιουργούς Σόλωνα Μιχαηλίδη, Θεόδουλο Καλλίνικο, Γιώργο Κοτσώνη, Μάριο Τόκα, Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Νάσο Παναγιώτου.

Στην τελετή παράδοσης των αντιγράφων του ιστορικού αρχείου του ΡΙΚ προς το Κρατικό Αρχείο παρέστησαν η Προϊστάμενη του Αρχείου ΡΙΚ, Φοίβια Σάββα, και η Λειτουργός Κρατικού Αρχείου, Κούλα Πιερή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα