Αντιδρούν οι καταστηματάρχες εντός των τειχών Λευκωσίας

Την έντονη αντίδραση της ΠΟΒΕΚ και του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, προκαλεί η μη περίληψη των εντός των τειχών της πρωτεύουσας, στις τουριστικές περιοχές, όπου τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο των συναντήσεων ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσαρης ανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία στη Βουλή, βάσει της οποίας η Κυριακή θα θεωρείται αργία και θα αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα κάποιων περιοχών ούτως ώστε κάποια καταστήματα

να παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, όπως η περίπτωση Πρωταρά και Αγίας Νάπας.

Πρόσθεσε ότι η ΠΟΒΕΚ και ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας θεωρούν ότι η εντός των τειχών Λευκωσία και οι πεζόδρομοι χρήζουν ιδιαιτερότητας.

Παρατήρησε ότι στην περιοχή για δεκαετίες κρατήθηκε η ζωντανή η εμπορικότητα και διατύπωσε τη θέση ότι με ανοικτό το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, οι επιχειρηματίες κράτησαν την εμπορικότητα ζωντανή με νύχια και δόντια. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εργασία της Κυριακής για την εξυπηρέτηση πέραν 20.000 επισκεπτών ντόπιων και ξένων στην εντός τειχών περιοχή είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Συμπλήρωσε πως συνιστά αυτονόητο καθήκον ώστε να αντιμετωπιστούν τα οποία προβλήματα δημιουργεί η διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών από τα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κουρσάρης είπε ότι η βασική διαφωνία της ΠΟΒΕΚ με την προωθούμενη πρόταση νόμου, εστιάζεται στις εξαιρέσεις και στο γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις τουριστικές περιοχές η εντός των τειχών Λευκωσία που εδώ και 20 χρόνια είχε το συγκεκριμένο ωράριο.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η ένταξη της εντός των τειχών Λευκωσίας στις ειδικές περιοχές, στις οποίες θα είναι ανοικτά τις Κυριακές, τα καταστήματα.

Κληθείς να αναφέρει εάν θα έπρεπε να ενταχθούν και περιοχές από άλλες επαρχίες στις τουριστικές περιοχές, εξέφρασε την άποψη ότι το κουστούμι των ωραρίων καταστημάτων διαχρονικά ήταν ένας συμβιβασμός κομμάτων και οργανώσεων συνδικαλιστικών ή εργοδοτικών.

Πρόσθεσε πως αυτό το κουστούμι δεν είναι ραμμένο στις όποιες προσωπικές θέσεις ανάλογα με την τοποθεσία , το επάγγελμα του κάθε καταστηματάρχη και ανέφερε ότι η ΠΟΒΕΚ προσπαθεί να βρει την πιο δίκαιη λύση και τη χρυσή τομή.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος δεν είναι εξ ολοκλήρου τουριστική, άρα θα πρέπει να καθορίσουμε τουριστικές περιοχές.

“Στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε την Κυριακή και τα ωράρια υποχωρήσαμε στην ημιαργία της Τετάρτης και του Σαββάτου δεχθήκαμε τους όρους για να προστατεύονται τα δικαιώματα των υπαλλήλων”, ανέφερε καλώντας την πολιτεία να στηρίξει αυτή τη θέση η οποία στηρίζεται από τις χιλιάδες μικρομεσαίων .

Είπε ακόμα πως η ΠΟΒΕΚ θα είναι ικανοποιημένη εάν στην πρόταση νόμου συμπεριληφθούν τα καταστήματα σουβενίρ , χρυσοχοεία , και μινιμαρκετ μέχρι 150 τετραγωνικά στο φάσμα μικρών επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές και μπορούν να εργαστούν.

Καταλήγοντας ανέφερε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις `διέλυσαν τις μικρές επιχειρήσεις, έχουν αφαιμάξει το λιανικό εμπόριο και τσεπώνουν τα λεφτά της αγοράς τις Κυριακές`.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λάκης Ζωίδης, είπε ότι οι καταστηματάρχες περασαν πολλά χρόνια μαρασμού και υποβάθμισης.

Είπε ότι άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας είχε τις συνέπειες και άφησε πληγές στην περιοχή.

Περαιτέρω είπε πως η εξέλιξη του ωραρίου, δημιουργεί ανισομερή κατάσταση στην περιοχή και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της περιοχής και ύπαρξη του οδοφράγματος .

Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στους πεζόδρομους η Κυριακή συγκεντρώνει 15.000 με 20.000 κόσμο και θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμό για το που θα πάνε να ψωνίσουν

“Θεωρούμε πως η πρώτη περιοχή που έπρεπε να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία είναι η εντός των τειχών περιοχή Λευκωσία”, κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε πως το ΑΚΕΛ ευελπιστεί ότι αύριο θα ληφθούν αποφάσεις που θα αποκαθιστούν την τάξη σε ότι αφορά τις αυθαίρετες και ετσιθελικές αποφάσεις των κυβερνώντων για την επιβολή τουριστικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο που εξυπηρετούσε πολύ συγκεκριμένα και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο λιανικού εμπορίου .

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική ήταν απαράδεκτη και καταδικαστέα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή κατά πλειοψηφία θα αποκαταστήσει την τάξη, με ορθότητα στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τροπολογίες που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ για συμπερίληψη ακόμη δύο περιοχών στις τουριστικές ζώνες, την εντός των τειχών Λευκωσία και τον κόλπο των Κοραλίων.

Είπε ακόμα πως το ΑΚΕΛ τρέφει την ίδια ελπίδα και για τις τροπολογίες που θα καταθέσει σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων εργαζομένων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα