Αντιδράσεις στο εσωτερικό προκάλεσε η ομιλία ΠτΔ στον ΟΗΕ

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ισορροπημένη χαρακτήρισε την ομιλία ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Α.Κυπριανού: Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η καταγραφή των γεγονότων

Σε δηλώσεις του στο Τύπο, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε ισορροπημένη την ομιλία του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας

ότι η καταγραφή των γεγονότων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Έχει σημασία, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, με την επιστροφή του ΠτΔ να συνεχιστούν οι συνομιλίες για να φτάσουμε, αν είναι δυνατό, σε λύση. Αν υπάρξει φυσικά η απαιτούμενη ανταπόκριση και από την Τουρκία, κάτι το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση.

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχούν οι οικονομικές πτυχές της λύσης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι το θέμα του κόστους πρέπει να διευκρινιστεί πριν και όχι μετά τη λύση.

Ν.Παπαδόπουλος: Χαμένη ευκαιρία από μέρους του Προέδρου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης απώλεσε την ευκαιρία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία και τις πρόσφατες ακραίες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη. Αντ’ αυτού, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος επέλεξε με ανακρίβειες και ψεύδη να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και τον κυπριακό λαό.

Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, να συντηρήσει ένα πλασματικό «καλό κλίμα» και να απενοχοποιήσει για ακόμα μια φορά την τουρκική πλευρά και τον κατοχικό ηγέτη.

“Δεν είναι δε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση, άρα για ποια διεθνή προσωπικότητα μιλάμε; Του νέου κράτους;”, διερωτάται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που συζητείται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάσταση της με ένα ετοιμόρροπο προτεκτοράτο της Τουρκίας, το οποίο δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Άγκυρας.

Αφού παρέθεσε για μια ακόμη φορά όλα τα σημεία στα οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, υπάρχουν διαφωνίες και ασάφειες, διερωτήθηκε: «Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να ωραιοποιεί την κατάσταση, να απενεχοποιεί την τουρκική πλευρά και να ενοχοποιεί ουσιαστικά τους Ελληνοκύπριους για τη μη-λύση;»

ΕΔΕΚ: Η ομιλία του ΠτΔ ωραιοποιεί την κατάσταση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της ΕΔΕΚ για το θέμα, διά στόματος της Εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Παναγιώτου.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε κατ’ αρχήν τα θετικά σημεία σύμφωνα με την ίδια: «η φετινή εμπεριέχει και θετικά στοιχεία όπως είναι η αναφορά στην εισβολή και στην κατοχή».

Παρόλα αυτά, η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι «ο ΠτΔ απώλεσε μία ευκαιρία να αναδείξει την τουρκική αδιαλλαξία και τις ευθύνες της Τουρκίας για τη μέχρι σήμερα μη λύση του Κυπριακού».

«Επίσης δεν κατέθεσε το αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού: η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις», αναφέρει η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ.

Γ.Λιλλήκας: Δεν αξιοποίησε την ομιλία του ο ΠτΔ

«Δεν αξιοποίησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της και να εκθέσει την αδιαλλαξία της στη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, κάνοντας παράλληλα λόγο για καλλιέργεια υπεραισιοδοξίας εκ μέρους του Προέδρου.

«Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δυστυχώς συνέβαλε με την ομιλία του στη δημιουργία μιας πλασματικής πραγματικότητας που δεν συνάδει με τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες» είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος, ανέφερε ότι «ο κ. Αναστασιάδης παραμένει ακόμα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη, ότι με την πολιτική του εξευμενισμού η Άγκυρα θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη πολιτική της στο Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε τέλος ότι ο κ. Αναστασιάδης αφαίρεσε από την περιγραφή τον όρο «δίκαιη» και διερωτήθηκε σε ποιο σύγχρονο κράτος οι αποφάσεις για τα σοβαρά προβλήματα λαμβάνονται με κλήρωση. «Αντί κράτους δικαίου, αυτό που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης είναι κράτος καζαντί», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Π.Παλλήκαρος: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε ψευδείς εντυπώσεις στα Ηνωμένα Έθνη

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επέλεξε να ωραιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, να αποκρύψει τις παρανομίες και τις ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο, διατηρώντας τις ψευδείς εντυπώσεις ότι το Κυπριακό είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα που βρίσκεται κοντά στη λύση του, και όχι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, κ. Πόλυς Παλλήκαρος και πρόσθεσε ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που κάτω από τον μανδύα της συνομοσπονδίας έχουν σαν στόχο να καταστεί η Κύπρος τουρκικό προτεκτοράτο».

Καταλήγοντας, ο κύριος Παλλήκαρος είπε ότι «η δε αναφορά του Προέδρου σε εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, ελπίζουμε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα