Αντιδράσεις για το «κατασκοπευτικό βαν» στην Κύπρο (video)

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση του περιοδικού Forbes για όχημα εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας κατασκοπευτικά εργαλεία, το οποίο φέρεται να κυκλοφορεί στη Λάρνακα.

Να σημειωθεί ότι το Sigmalive, από τον Φεβρουάριο είχε αναδείξει το θέμα με δημοσίευμα, στο οποίο γινόταν λόγος για εταιρεία στην Κύπρο που έφτιαξε όχημα εξοπλισμένο

με τελευταίας τεχνολογίας κατασκοπευτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν κινητά τηλέφωνα σε απόσταση 200 μέτρων. Πρόκειται για την εταιρεία WiSpear με έδρα την Κύπρο, η οποία ιδρύθηκε από τον ισραηλινό Tal Dilian.

Η εν λόγω είδηση προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο αναφέρει:

Δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ, που αναπαράγεται και σε κυπριακά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ιδιοκτησίας ενός τέως Ισραηλινού πράκτορα που παρέχει υπηρεσίες κατασκοπείας, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στη Λάρνακα.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους.

Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές;

Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;

Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;

Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;

Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;

Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του.

Επίσης, αντίδραση υπήρξε και από τη Συμμαχία Πολιτών, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Το διεθνές ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης Forbes, όπως και πολλά άλλα διεθνή και ντόπια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι ένα μαύρο μετατρεπόμενο ασθενοφόρο τύπου GMC έχει μετατραπεί σε μονάδα κατασκοπίας και παρακολούθησης.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τελευταίας και ανεπτυγμένης τεχνολογίας κατασκοπευτικά εργαλεία, των οποίων οι δυνατότητες προκαλούν το αίσθημα τρόμου στους πολίτες. Το εν λόγω βαν επίσης φαίνεται να ανήκει σε έναν πρώην Ισραηλινό πράκτορα και ο οποίος παρέχει παρεμφερή υπηρεσίες, με έδρα τη Λάρνακα.

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί άμεσα την Κυβέρνηση να πληροφορήσει τους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει, αν φυσικά και η ίδια είναι ενήμερη. Αν δεν είναι, τότε τα προβλήματα του κράτους σε θέματα ασφάλειας είναι μεγαλύτερα από ότι νομίζουμε.

Ταυτόχρονα απαιτούμε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να γίνει γνωστό τι πληροφορίες έχουν περισυλλέγει από το βαν αυτό, πως αξιοποιήθηκαν, από πότε βρίσκεται στο νησί, από πού ήρθε, ποιες περιοχές σάρωσε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμά του, το Forbes είχε έρθει τον Αύγουστο σε επικοινωνία με τον ιδρυτή της εταιρείας, Tal Dilian, ο οποίος τους μίλησε για την αμφιλεγόμενη δουλειά του στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τιμή του βαν κυμαίνεται μεταξύ 3,5 εκατομμυρίων και 9, αναλόγως των κατασκοπευτικών εργαλείων που θέλει ο πελάτης. Μάλιστα, έκανε ζωντανά επίδειξη των ικανοτήτων του βαν, χακάροντας το κινητό ενός συναδέλφου του σε απόσταση 200 υαρδών.  

Ισχυρίζεται ότι τέτοια εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, ναρκωτικά καρτέλ και εγκληματίες. Εντούτοις, κατά τις δύο ημέρες που βρισκόταν δίπλα στον Dilian το Forbes αναφέρθηκε στην περίπτωση του χακαρίσματος ενός δικηγόρου.

Το Forbes, μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα και δημοσιεύει σχετικό κατάλογο τιμών των υπηρεσιών του Dilian.

Keywords
Τυχαία Θέματα