Αντιδράσεις για την εκδίωξη δημοσιογράφου από το «προεδρικό»

Οργανώσεις, κόμματα αλλά και πολιτικά κόμματα καταδίκασαν χθες το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην Γενί Ντουζέν και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής στο κανάλι Σιμ του ίδιου ομίλου, Σερχάτ Ιντσιρλί εκδιώχθηκε χθες από το «προεδρικό» όπου πήγε για να παρακολουθήσει τις δηλώσεις Ερντογάν – Τατάρ και να τις καλύψει.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο  (Basın-Sen), η οποία καταδίκασε τη μεταχείριση που έτυχε ο δημοσιογράφος και θυματοποιήθηκε παρά την εκπλήρωση των απαιτήσεων που είχαν ανακοινωθεί εκ των προτέρων. «Η

απόρριψη από την προεδρία της ΤΔΒΚ της επίσημα αναγνωρισμένης διεθνούς κάρτας Τύπου, η οποία είναι αποδεκτή σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αποτελεί πλήρη πνευματική έκλειψη».

Χαρακτήρισε επίσης την άρνηση εισόδου ως προσπάθεια να βγάλουν την πικρία τους πάνω στους δημοσιογράφους «αυτοί των οποίων οι επίσημες επαγγελματικές κάρτες δεν αναγνωρίζονται».

Η ένωση τ/κ δημοσιογράφων (KTGB) χαρακτήρισε τη  συμπεριφορά προς τον Ιντσιρλί ως «αγενή, ανήθικη και παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

«Ο Ιντσιρλί, ο οποίος είναι κάτοχος κίτρινης κάρτας Τύπου, διαθέτει επίσης μόνιμη κάρτα τύπου. Οι απόψεις του είναι γνωστές και η αντίθεσή του στην προεδρία δεν είναι μυστική.  Ο φίλος μας Ιντσιρλί δεν πρόβαλε καμία αντίρρηση στην προειδοποίηση των αστυνομικών να ‘βγει έξω’ και εγκατέλειψε τον χώρο της είδησης. Καταδικάζουμε έντονα αυτό το εξαιρετικά αγενές, ανάγωγο και ανήθικο βήμα».

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), με ανακοίνωση του στα ΜΚΔ τάχθηκε υπέρ του δημοσιογράφου και κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε παραίτηση. «Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν έχει αφήσει καμία ηθική και δημοκρατική αξία που να μην έχει παραβιάσει από τότε που μπήκε στο προεδρικό κτίριο, επιτέθηκε στις αξίες αυτής της κοινωνίας πετώντας τους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο. Αυτή η συμπεριφορά είναι ξεκάθαρα ανικανότητα και άγνοια του εαυτού του. Είναι άγνοια των ηθικών αξιών και της δημοκρατίας. Καλούμε τον κ. Τατάρ να σταματήσει την ασέβεια του προς τον τουρκοκυπριακό λαό το συντομότερο δυνατό και να εγκαταλείψει το Προεδρικό το συντομότερο δυνατό».

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), δια του αντιπροέδρου του Νεβζάτ Οζκούντ, εξέφρασε τη στήριξη του στον Ιντσιρλί και στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου. «Η τ/κ κοινότητα δεν θα χωρέσει ποτέ σε αυτό το πουκάμισο που προσπαθούν να της φορέσουν μέσω του Τατάρ».

Οι δημοσιογράφοι και τα μέλη του Τύπου που μιλούν, γράφουν και δημοσιεύουν μέσα στα όρια της δεοντολογίας και της ηθικής, ανεξάρτητα από τις απόψεις ή τις γνώμες τους, χωρίς να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, δεν μπορούν να είναι το θύμα των προσωπικών σας φιλοδοξιών, πρόσθεσε. «Η αντίληψη ότι όλοι όσοι γράφουν και σχεδιάζουν όπως εσείς επιθυμείτε είναι καλοί και όλοι όσοι σας αντιτίθενται είναι κακοί δεν μπορεί να χαραχθεί σε αυτή την κουλτούρα. Ο Τατάρ μιμείται τους μεγαλύτερους αδελφούς του, που αντιγράφουν δικτατορικές συμπεριφορές».

Σε ανακοίνωση η «προεδρία» κάνει λόγο για προβοκατόρικες δηλώσεις του τ/κ δημοσιογράφου και αναφέρει ότι ζητήθηκαν 2 φορές διαπιστεύσεις.

«Στο δεύτερο κάλεσμα που κάναμε, ζητήσαμε να μας αποσταλούν οι κίτρινες κάρτες Τύπου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαπίστευσης. Η Μελτέμ Σονάι, διευθύντρια ειδήσεων της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, έστειλε την κίτρινη κάρτα Τύπου και συμπεριλήφθηκε στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου. Από την άλλη, ο Σερχάτ Ιντσιρλί, ένας από τους συντάκτες της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, δεν έστειλε την κάρτα Τύπου του, δεν διαπίστευσε τον εαυτό του και δεν έγινε δεκτός στην κοινή συνέντευξη τύπου».

Προστίθεται ότι διαθέτουν στοιχεία για το θέμα αυτό και υποστηρίζεται ότι παρ’ όλα αυτά ο Σερχάτ Ιντσιρλί παραβιάζει τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και κάνει παραπλανητικές και αναληθείς δηλώσεις.

Τι λέει ο Σερχάτ Ιντσιρλί

Στο σημερινό άρθρο του ο ίδιος ο Σερχάτ Ιντσιρλί εξηγεί τί συνέβη. Ενώ, γράφει, ήταν έτοιμος να μεταβεί στο «προεδρικό» και είχε λάβει τη διαπίστευσή του, συνάδελφοί του τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να τον αφήσουν να καλύψει τη συνέντευξη Τύπου. Ενώ πέρασε τον έλεγχο και πέρασε στο εσωτερικό του «προεδρικού» εν αναμονή της έναρξης της συνέντευξης Τύπου μία «αστυνομικός» τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον «επικεφαλής σύμβουλο» και «σύμβουλο Τύπου» του Ερσίν Τατάρ, Αϊντίν Άκουρτ, η παρουσία του στον χώρο απαγορευόταν και του ζητήθηκε να αποχωρήσει.

«Οι συνάδελφοί μας που δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία, που δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην Τουρκία, πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου ένας προς έναν...Στην ίδια μου τη χώρα, δεν μου επιτράπηκε η είσοδος στην προεδρία, η οποία είναι ιδιοκτησία της κοινότητάς μας, όπου έχω παρακολουθήσει δεκάδες συνεντεύξεις Τύπου, δεκάδες συνεντεύξεις, δεκάδες συναντήσεις για χρόνια».

Ο Ιντσιρλί προσθέτει ότι όπως έμαθε εκ των υστέρων, ένας σύμβουλος Τύπου από τη «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία απαίτησε την αποχώρησή του από τη συνέντευξη Τύπου. «Στο μεταξύ, αν μου λεγόταν ‘μπορείτε να ρωτήσετε΄, τι θα ρωτούσα τον Έρντογαν; Αν είχα την ευκαιρία, η πρώτη μου ερώτηση θα ήταν η εξής: ‘Κύριε πρόεδρε, η Τουρκία είναι ένα ενιαίο αδιαίρετο σύνολο. Καλά, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαιρεθεί; Αν διαιρεθεί, αυτή η διαίρεση θα καταστεί προβληματικό παράδειγμα από την άποψη της Τουρκίας;’  Η δε δεύτερη μου ερώτηση θα αφορούσε το κατά πόσον είναι ενήμερος για το θέμα των Τουρκοκυπρίων στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία. Δεν μπορέσαμε να τα ρωτήσουμε!»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις,antidraseis