Αντιδράσεις για πυρηνικό εργοστάστάσιο στο Άκκουγιου

Για τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου της Τουρκίας, προειδοποίησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, με αφορμή την επέτειο της καταστροφής του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, μετά από το σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011.

«Τα διάφορα παραδείγματα πυρηνικών ατυχημάτων καταδεικνύουν τους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα μας, από την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου απέναντι από τα παράλια της, σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Κυπριακή Αντιπυρηνική

Πλατφόρμα αναφέρει ότι η χωροθέτηση ενός τέτοιου πυρηνικού σταθμού και η χρήση της ραδιενέργειας εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους. Εκτιμά πως ένα πιθανό ατύχημα στο σταθμό θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή, της οποίας οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για αιώνες.«Αυτή η απειλή μαζί με το πρόβλημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και ιδιαίτερα ο κίνδυνος ενός σεισμού στην ούτως ή άλλως σεισμογενή αυτή περιοχή είναι καθοριστικής σημασίας», αναφέρεται.Προστίθεται ότι οι κίνδυνοι αυτοί έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί και συζητηθεί και σε πρόσφατο Συνέδριο για τους Πυρηνικούς Σταθμούς στις 10 Ιανουαρίου 2015. Στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε ότι η Κύπρος και άλλες γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Τουρκίας θα βρίσκονταν σε πολύ ψηλό κίνδυνο σε περίπτωση που πυρηνικοί σταθμοί, υπό κατασκευή ή σχεδιαζόμενοι, λειτουργούσαν όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτοί οι σταθμοί, αναφέρεται, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή στην Κύπρο.Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα αποτελείται από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και φορείς.Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Πλατφόρμας καθώς και οι επόμενες προγραμματισμένες κινήσεις της. Στόχος είναι η αποτροπή των σχεδιασμών της Τουρκίας για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου καθώς και άλλων παρόμοιων σταθμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα