Άνοιξη του 2017 η επόμενη ερευνητική γεώτρηση

Ανασύνταξη και επικέντρωση στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Αφροδίτης φέρνει η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ΕΝΙ στην «Αμαθούσα».

Χωρίς γεωτρήσεις μέχρι το 2017 θα μείνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως αποκαλύπτει το Σίγμα με βάση το προτεινόμενο από την ΕΝΙ πρόγραμμα, εφόσον εγκριθεί η παράταση, η επόμενη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ θα γίνει στα οικόπεδα 2 και 3, Απρίλιο και Αύγουστο του 2017 αντίστοιχα.

Δεδομένης της θέσης αυτής του Ιταλικού

κολοσσού αλλά και της μη δέσμευσης της ΤΟΤΑΛ μετά την υπογραφή νέου αναθεωρημένου συμβολαίου για ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 11, καθίσταται σαφές και ξεκάθαρο πως για πέραν των δύο ετών το ερευνητικό πρόγραμμα της Δημοκρατίας θα είναι στον πάγο και οι όποιες εξελίξεις σε ενεργειακό πεδίο θα αφορούν στο πιστοποιημένο κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12.

Εκεί στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο Υπουργείο Ενέργειας, όπως παραδέχθηκε χθες ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αυτό που σήμερα μαθαίνουμε είναι ότι έχει ήδη κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες, μέσω της κυβέρνησης, αίτημα για συμπερίληψη στο λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, του αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη προς τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ στο Βασιλικό, για σκοπούς εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό φορά στον αγωγό προς το Βασιλικό και όχι τον αγωγό προς την Αίγυπτο, για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το αίτημα αυτό λοιπόν αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το μεγάλο αυτό έργο μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί βασική προϋπόθεση για άντληση κεφαλαίων από το επενδυτικό πρόγραμμα του Προέδρου της Κομισιόν.

Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται και η ιδέα, η οποία μάλιστα φαίνεται να προκρίνεται από τους καθ ύλην αρμόδιους αξιωματούχους, για εγκατάσταση του αγωγού από ιδιώτη με τη μέθοδο του ΒΟΤ. Θα του ανήκει δηλαδή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτός θα αποσβέσει την επένδυση του, μέσω τέλους ανά κυβικό πόδι φυσικού αερίου που θα ρέει, μέσα από τους αγωγούς. Και αυτό, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας της ΚΔ και της ανάγκης για μη επιφόρτιση του κράτους με επιπρόσθετα δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα